Politice

Radu Cristian:”Haosul guvernării PNL – USR: Românii plătesc cel mai mare preț din UE pentru electricitate”

2 Mins read

Românii au ajuns să plătească cel mai mare preț din Uniunea Europeană pentru electricitatea consumată, la paritatea puterii de cumpărare, din cauza modului incalificabil în care guvernele PNL au făcut liberalizarea pieței. Aceasta s-a realizat fără o minimă garanție că există concurență reală, fără să existe suficientă producție internă, fără măsuri de protecție a celor care nu-și pot permite plata majorărilor.

Premierul României a spus că nu va plafona prețurile la energie, sfidându-i pe români și refuzând cu premeditare oprirea jafului național generalizat prin scumpirile uriașe ale energiei, deși sunt prevederi legale clare, pe care le-ar putea aplica.

Soluția este cea susținută de PSD! Aplicarea urgentă a prevederilor din legea concurenței care dau statului dreptul să intervină pentru a pune sub control dezmățul scumpirilor nestăvilite precum și măsuri de protecție a celor mai vulnerabili consumatori.

Am vorbit cu mulți oameni care sunt îngrijorați de scumpirea gazelor naturale. Majoritatea au un venit net de circa 2.000 de lei și nu știu cum se vor descurca în următoarea perioadă, cu toate cheltuielile. S-au scumpit toate, dar nu au crescut alocațiile, salariile, pensiile, nu s-au luat măsuri pentru susținerea mediului privat astfel încât să se poată majora veniturile angajaților. 

Cu prețuri de zeci de ori mai mari la energie decât în alte țări din UE, nicio companie din România nu poate face față concurenței și nu-i rămâne decât opțiunea falimentului!

Mă gândesc și la toate firmele pentru care energia este o componentă esențială în costul de producție. Concluzia, preturi mai mari pentru toate produsele, iar din cauza stocurilor acumulate de societățile comerciale și totodată din cauza imposibilității de plată a angajaților, vor putea rezulta disponibilizări în masă.

Este o criză peste care majoritatea românilor vor trece cu mare dificultate, în special în această iarnă. Avem parte de o reducere a veniturilor și o creștere a cheltuielilor care din păcate va lăsa urme adânci în buzunarele noastre.

Mai dureros decât toate aceste lucruri, este pasivitatea celor care ne conduc în prezent și lipsa lor de reacție într-un moment de o însemnătate crucială pentru poporul român.

Radu Cristian,

Purtător de cuvânt PSD Alba

COMENTEZI?