Importanță acordată de Regiunea Centru pentru realizarea unei strategii europene pentru Macroregiunea Carpatica

- Social - februarie 14, 2021
Distribuie

La ultima reuniune a Grupului de Lucru pentru MacroRegiunea „Carpatica” – desfasurata in mediul online, in aceasta saptamana – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat beneficiile cooperarii prin parteneriate in zona Muntilor Carpati, la nivelul statelor central si est-europene. Mesajul ADR Centru – transmis celor peste 90 de participanti la eveniment de catre directorul general Simion Cretu – a subliniat importanta demersurilor pentru imbunatatirea cadrului actual de cooperare europeana in vederea dezvoltarii durabile a Macroregiunii Muntilor Carpati, prin realizarea unei Strategii europene de dezvoltare pentru Carpati, avand ca model Strategia pentru Regiunea Alpina (EUSALP).

Aceasta reuniune a Grupului de lucru – organizata de reprezentantii Regiunii poloneze Podkarpackie (Subcarpatia) – a urmarit sa faca o noua trecere in revista a actiunilor intreprinse de regiunile europene din Muntii Carpati, care isi propun sa coopereze pentru crearea cadrului institutional in vederea dezvoltarii durabile, prin valorificarea traditiilor locale si atragerea de fonduri europene. La eveniment au participat reprezentanti ai unor regiuni din Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, precum si din Romania, dar si oficiali europeni de rang inalt, intalnirea fiind coordonata de Presedintele acestui grup din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) – domnul Władysław Ortyl, Maresalul Regiunii Podkarpackie.

In cadrul videoconferintei au avut interventii atat Maciej Lang, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Polonia in Romania, cat si europarlamentarul roman Siegfried Muresan, in timp ce Apostolos Tzitzikostas, presedintele Comitetului European al Regiunilor, a sumarizat activitatile derulate la nivel continental pentru dezvoltarea regiunilor europene, in special in anul dificil care s-a incheiat, subliniind importanta realizarii strategiilor macroregionale pentru dezvoltarea durabila a Europei. Din Romania, mesaje de sustinere pentru dezvoltarea acestei Strategii pentru dezvoltarea arealului montan din Carpati au venit din partea lui Gheorghe Flutur, Presedintele Consiliului Judetean Suceava si Doru Alexandru Lazar, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures.

De la nivelul Regiunii Centru s-a reliefat pozitia exprimata de Adrian Teban – primarul orasului Cugir, vicepresedintele Asociatiei Oraselor din Romania si membru in cadrul CoR, implicit si al Grupului de lucru pentru Carpati. Acesta a vorbit despre importanta atragerii de fonduri pentru dezvoltare, atat prin fonduri disponibile in cadrul Planului National de Recuperare si Rezilienta, cat si prin viitoarele programe operationale finantate in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala. Adrian Teban a subliniat importanta dezvoltarii turismului, a reiterat interesul comun pentru reducerea emisiilor poluante si prezervarea biodiversitatii, la nivelul intregului areal carpatin, si a insistat pe conditiile esentiale privind dezvoltarea unitara a zonei, tinand cont de punctele comune ale tuturor regiunilor si statelor din zona.

„In urma cu un an, la Brasov, noi si partenerii nostri polonezi din Regiunea Podkarpackie am discutat despre problemele comunitatilor din zona Muntilor Carpati, necesarul de investitii, oportunitatile si provocarile dezvoltarii durabile a zonei montane. Concluzia noastra a fost ca este important sa demaram realizarea unei Strategii pentru Regiunea Muntilor Carpati. Este foarte buna aceasta initiativa a CoR, organism european in care Regiunea Centru are cinci, din cei 16 membri ai delegatiei romanesti: Presedintii judetelor Harghita si Sibiu, precum si primarii reprezentand municipiul Sfantu Gheorghe, orasul Cugir si comuna Ciugud, din Alba.

Subliniez ca forul nostru deliberativ regional – respectiv Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru – a sustinut infiintarea, la Brasov, a Biroului Platformei de Coordonare a Turismului Durabil din cadrul Conventiei Carpatice. In plus, CDR Centru a aprobat, in unanimitate, Apelului comun pentru imbunatatirea cadrului actual de cooperare europeana in vederea dezvoltarii durabile a Macroregiunii Muntilor Carpati. In cadrul reuniunii Grupului de lucru pentru Carpati din cadrul CoR am precizat ca beneficiile adoptarii unei Strategii a Uniunii Europene pentru Regiunea Carpatica includ posibilitatea crearii unui cadru politico-institutional care ar putea raspunde mult mai bine nevoilor specifice acestei zone, pe baza unei viziuni strategice pe termen lung.

Mesajul nostru, de la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru, este foarte clar: ne dorim sa ajungem la o pozitie comuna la nivel european, din partea tuturor statelor carpatice, pentru dezvoltarea durabila a zonei Muntilor Carpati si speram ca, in cadrul viitoarelor reuniuni ale Consiliului European, liderii statelor membre sa poata initia un demers prin care Comisia Europeana sa demareze elaborarea Strategiei de dezvoltare pentru Muntii Carpati, benefica tuturor statelor central si est-europene, care au posibilitati relativ limitate de cooperare, in special in limita estica a Uniunii Europene”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Service camioane
Comments are closed.