Atenționare meteorologică: intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona montană înaltă

- Actualitate - februarie 4, 2024
Distribuie

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Galben de vânt, ninsori moderate cantitativ și viscol pentru intervalul 4 februarie, ora 14 – 5 februarie, ora 08.00.

În intervalul menționat, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte vor fi rafale de 55…70 km/h.

În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1.500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.

Începând din orele serii, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1.500 m va ninge.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 5 februarie, ora 08.00 – 5 februarie, ora 22.00

Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, precipitații moderate cantitativ la munte

Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării.

La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1.700 m va ninge viscolit.

Notă: La munte vântul va continua să prezinte intensificări și în zilele următoare, iar local și temporar și în restul teritoriului, dar la viteze mai reduse.

AVERTIZARE COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 5 februarie, ora 08.00 – 5 februarie, ora 22.00

Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită înzona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură

În zona înaltă (la altitudini de peste 1.700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă, anunță ANM.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.