Alba Iulia: Expoziția „Armata romană cuceritoarea Daciei” prelungită în luna ianuarie

- Actualitate - ianuarie 10, 2024
Distribuie

Expoziția „Armata romană cuceritoarea Daciei. Organizare, echipamente, tehnici de luptă” va putea fi văzută și în luna ianuarie în spațiile expoziționale ale Sălii Unirii din Alba Iulia.

Vernisată în luna iunie a anului trecut, expoziția s-a bucurat de succes, mii de vizitatori călcându-i pragul până în acest moment.

De precizat, că expoziția atrage prin modul în care încearcă să surprindă cât mai multe aspecte legate de armata romană din perioada războaielor daco-romane (101-106 d.Hr.). Astfel, alături de obiecte aflate în patrimoniul muzeului albaiulian, sunt expuse și multe replici după echipamentele și armamentul legiunilor romane din acea perioadă. Dintre acestea amintim armamentul greu, precum berbecul roman, turnul de asalt sau cel de apărare, catapulta, scorpionul sau manubalista.

De asemenea, pentru a înțelege cât mai bine viața cotidiană a militarilor din timpul campaniilor, vizitatorii pot descoperi diferite secvențe din cadrul unui castru roman, precum un interior de contubernium sau chiar o latrină romană. Expoziția este completată de un film documentar având ca temă tocmai organizarea și echipamentele de luptă ale armatei romane.

Caracterul inedit al expoziției este dat și interactivitatea ei, publicul putând participa efectiv la unele momente din activitățile cotidiene ale legionarilor, ca de pildă antrenamentul la stâlpul de instrucție, intitulat PALUS.

Curatorii expoziției sunt istoricul Liviu Zgârciu și restauratorii Alexandru Știrban și Dan Anghel, din cadrul muzeului albaiulian.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Primăriei Comunei Dobrosloveni – județul Olt, Asociația Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca, Historia Renascita – Pitești și Veteres Milites – Sibiu, partener al evenimentului fiind Elit S.R.L.

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.