102 ani de la înființarea Școlii de Meseriași ai Aeronauticii

- Nationale - octombrie 18, 2022
Distribuie

În ziua de 18 octombrie 1920 Regele Ferdinand al României a semnat înaltul Decret nr. 4167 prin care a înființat Școala de Meseriași ai Aeronauticii din țara noastră.

Decretul spunea astfel:

„Ferdinand I.
Prin grația lui Dumnezeu și voința națională
Rege al Romȃniei
La toți de față și la viitori sănătate!
Asupra raportului Ministrului Nostru Secretar de Stat la Departamentul de Războiu sub Nr. 9499/1920ȋ
Am decretat și decretăm:
Art.1. Se ȋnființează la Aeronautică o Școală de meseriași militari conform cu regulamentul anexat.
Art. 2. Ministrul Nostru Secretar de Stat la Departamentul de Războiu este ȋnsărcinat cu aducerea la ȋndeplinire a acestui decret.
Dat la Sinaia la 18 octombrie 1920.
Ferdinand
MINISTRU DE RĂZBOIU
GENERAL Ioan Rășcanu
Nr. 4167”

Cu acest prilej, notăm faptul că un absolvent al colegiului militar albaiulian este cel mai tânăr instructor controlor de trafic din Forțele Aeriene Român: este vorba de locotenent Alexandru Hăprian, absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, promoția 2014.

Acesta este singurul ofiţer care îndeplineşte această funcţie pe locaţia Giarmata.

Reprezentanții Bazei 71 Aeriane „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii spun că „Alexandru a participat la toate exerciţiile desfăşurate pe aerodromul de la Timişoara, a dirijat zeci de aeronave, a avut mereu o colaborare excelentă cu aeroportul civil şi îşi doreşte zilnic să fie tot mai bun.

Un subordonat exemplar, este descris şi de şefii lui ca fiind foarte bine pregătit profesional, care a reuşit să-şi îndeplinească cu succes atribuțiile de controlor de trafic aerian şi să instruiască corespunzător colegii controlori aflaţi la început de carieră”.

Foto: Adela Oltean

Service camioane
Comments are closed.