Proiect de Lege pentru susținerea asociațiilor de proprietari și reabilitarea blocurilor din Apuseni prin subvenționare integrală

- Actualitate - martie 18, 2024
Distribuie

Am realizat și depus, în Parlament, un proiect de lege care prevede subvenționarea cheltuielilor prilejuite de constituirea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și a cotei de contribuție a proprietarilor în derularea proiectelor de investiții ce vizează reabilitarea energetică a blocurilor din Apuseni.

Acest proiect vine cu două beneficii importante. Proprietarii de apartamente din Apuseni vor putea constitui asociații de proprietari întrucât cheltuielile privind funcționarea vor fi suportate de la bugetul de stat sau din bugetul local. De asemenea, toate blocurile din Apuseni vor putea fi reabilitate energetic și modernizate întrucât cota de contribuție a proprietarilor va fi asigurată din fonduri publice.

Inițiativa legislativă vizează modificarea Ordonanței nr. 27 din 5 august 1996 (republicată) privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni, mai exact în orașele Zlatna, Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, dar și în comunele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 (Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Girda de Sus, Horea, Intregalde, Lupşa, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Posaga, Rîmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Vadul Moţilor, Vidra).

Este important ca proprietarii de apartamente, indiferent de programul de finanțare prin care se realizează investiția, să fie scutiți de acel procent de cofinanțare, având în vedere legislația care prevede sprijinirea dezvoltării economico-sociale a zonei. Nu în toate localitățile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 sunt ridicate locuințe multifamiliale. Blocurile existente trebuie modernizate pentru îmbunătățirea aspectului, dar și pentru izolarea termică și eficientizarea consumurilor.

Am explicat colegilor parlamentari că majoritatea localităților din Munții Apuseni nu beneficiază de gaz metan, iar lipsa izolării termice a blocurilor duce la creșterea consumului de material lemnos întrucât căldura se pierde. Legislația privind reabilitarea blocurilor de locuințe a fost modificată semnificativ în ultimii ani, astfel încât să implice tot mai puțini bani de la asociațiile de proprietari. Majoritatea fondurilor pentru aceste investiții sunt banii europeni. Proiectul de lege pe care l-am inițiat este unul complementar legislației curente. Cota de contribuție a proprietarilor va fi susținută din fonduri publice, iar proiectele nu vor pune presiune pe bugetele locale, care nu sunt la fel de mari ca în alte zone.

Pentru ca propunerea legislativă să devină literă de lege este necesar ca ea să parcurgă întreg procesul legislativ. Prin promovarea acestui proiect, îmi doresc să contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din Apuseni, precum și la dezvoltarea durabilă a acestei regiuni.

Cu stimă,

Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.