Reorganizarea administrativ-teritorială în varianta primarului Traian Rusu: Din cinci primării aș face două

- Administratie - februarie 22, 2024
Distribuie

Invitat în emisiunea „La ordinea zilei” de la Radio HIT FM Alba, primarul comunei Ighiu, Traian Rusu, a vorbit și despre reorganizarea teritorială a României:

„Cred că am fost singura persoană din România care în 2008 am pus bazele unui proiect privind reorganizare administrativ-teritorială a României. Terminasem masteratul la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Drept, iar lucrarea de dizertație mi-am ales-o Reorganizare administrativ-teritorială și am luat în calcul o zonă locală: comuna Ighiu, comuna Galda, că suntem în zonă acolo, comuna Întregalde, comuna Crăcău și comuna Meteș.

Păi vă spun că, eu ca Primărie, aș avea bani, aș avea posibilități, dacă n-aș face investiții, să susțin funcționarea acestor primării, și să facem două. Din astea 5 primării să facem două primării: Primăria Galda și Primăria Ighiu. Am și gândit cum, sumele sunt enorm de mari și economiile care s-ar fi putut face la Bugetul de Stat ar fi enorme.

Toată lumea se ferește de această reorganizare administrativ-teritorială. Este bine pentru unii, este rău pentru alții. Poate că pentru primăriile care s-ar desființa ar fi bine în sensul că…., poate nici pentru ele nu ar fi bine, ar putea rămâne un punct de lucru acolo și să se ducă prin rotație funcționarii, dar pentru cele care preiau atât populația, cât și suprafața, este mai greu, este mai greu un pic. Dar trebuie făcută.

Crește volumul de muncă, evident. Eu am suficient personal în primărie astfel încât să pot duce un astfel de proiect și să putem face atât venituri suplimentare la bugetul local, cît și reducerea costurilor cu întreținerea lor pentru celelalte administrații.

Din păcate trebuie să fim niște oameni care ne asumăm anumite lucruri, dacă ne gândim la binele țării, să ne gândim că țara nu mai are bani, trebuie să ne împrumutăm. Trebuie să facem economie de undeva. Mai devreme sau mai târziu acolo se va ajunge.

Că le place unora, că nu le place, acolo se va ajunge. E prea mărunțită țara.

(despre cheltuielile unei primării) Fiecare Primărie are un primar, are un viceprimar, are un secretar, are un contabil, are o femeie de serviciu, are un registru agricol, are o stare civilă, deci sunt câțiva funcționari care… o parte din ei își vor pierde locul de muncă. În momentul în care renunți la o astfel primărie, trebuie să vii cu ceva, să pui în loc.

Nu poți să arunci cetățenii în stradă, trebuie să le dai o alternativă, deci trebuie găsite soluții, nu numai hai facem lucrarea asta… ca și cu minerii. Le-am dat salarii compensatorii și când s-au terminat salariile compensatorii, și după ce s-au terminat salariile compensatorii, este treaba voastră, descurcați-vă. Nu se merge așa, deci trebuie găsite soluții în așa fel ca oamenii să nu rămână pe drumuri”.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.