PNL Alba te arde la buzunar! Alba, pe locul 5 în topul județelor cu cele mai mari tarife pentru serviciile de canalizare

- Actualitate - ianuarie 19, 2024
Distribuie

PNL Alba te arde la buzunar cu tarifele practicate pentru serviciile de apă și canalizare. Județul Alba se află pe locul 5 în topul celor mai mari tarife pentru serviciile de canalizare din România.

Astfel, plătim foarte mult pentru apa potabilă, dar și mai mult pentru apa uzată. Metoda presupune că toată apa care intră într-un imobil va ieși ca apă uzată. Metrul de apă care măsoară consumul de apă potabilă este folosit pentru a calcula volumul de apă uzată.

Canalizarea te lasă fără bani întrucât Ion Dumitrel, președintele CJ și al PNL Alba, Ștefan Bardan, șeful APA CTTA Alba, pus de PNL, respectiv Dorin Nistor, președintele ADI APA Alba, primar PNL din Sebeș, factori decidenți pe această temă, au crescut încă o dată, de la 1 ianuarie 2024, tarifele la apă și canalizare, după ce ultima scumpire a acestora se produsese cu doar câteva luni în urmă (în septembrie 2023).

În acest fel, în Alba, tariful pentru canalizare a ajuns 7,21 lei/mc (fără TVA), fiind 7.86 de lei pe facturile noastre. Aceasta este o situație de-a dreptul revoltătoare întrucât, în Botoșani, tariful pentru apa uzată este 3,33 lei/mc, în Tulcea 3,82 de lei/mc, în Sibiu 3,89 lei/mc, iar în orașul Voluntari 3,99 lei/mc. Pe lângă acestea, în țară mai sunt opt companii de apă, în județe din zone diferite, care practică tarife la apă uzată sub sub 5 lei/mc.

În acest fel, consumatorii din Alba, care ”beneficiază” de serviciile APA CTTA Alba, pe lângă apa potabilă (7,56 lei/mc), mai plătesc (7.86 de lei/mc) pentru apa uzată, rezultând un tarif de 15,42 de lei/mc pentru apa consumată de la rețea.

APA CTTA Alba este o companie de utilitate publică subordonată Consiliului Județean Alba, care deține monopol pe furnizarea serviciilor de apă. Consiliul Județean Alba e condus de PNL, iar majoritatea consilierilor județeni, care din 2016 și până în prezent votează constant majorarea tarifelor, sunt ai PNL și votează la comanda politică a lui Ion Dumitrel.

În acest context, singura variantă pe care o au oamenii pentru scăderea tarifelor este să susțină PSD Alba.

PSD Alba propune scăderea tarifelor la apa uzată, astfel încât consumatorii să plătească tarife corecte pentru aceste servicii. Există mai multe măsuri ce pot fi adoptate pentru ca tarifele pentru aceste servicii să scadă, după cum urmează:

-Colectarea și utilizarea apei de ploaie pentru irigarea grădinilor;
-Adoptarea tehnologiilor noi și mai eficiente, cum ar fi senzori și sisteme inteligente pentru monitorizarea rețelelor și localizarea pierderilor de apă;
-Înnoirea și întreținerea infrastructurii pentru reducerea pierderilor cauzate de scurgeri sau avarii;
-Utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru operațiunile de tratare;
-Implementarea de programe pro-active de întreținere și înlocuire a componentelor sistemului înainte de a deveni defecte pentru a reduce cheltuielile neașteptate și pentru a prelungi viața utilă a infrastructurii existente.

Pentru a realiza toate acestea, astfel încât tarifele pentru populație să scadă, PSD are nevoie de sprijin din partea populației!

Corneliu Mureșan, secretar executiv al PSD Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.