Muzeul Național al Unirii Alba Iulia: Cimitire istorice – muzee în aer liber

- Din Judet - martie 30, 2023
Distribuie

Istoria unei comunități este strâns legată de moștenirea culturală transmisă urmașilor, fie că ne referim la istoriografie sau efectiv la istoria palpabilă reprezentată prin monumente, privite la rândul lor drept „documente”.

Viaţa spirituală înfăţişează de fiecare dată un segment al societăţii care ajunge de-a lungul timpului oglinda identităţii unei anumite comunităţi, credința jucând un rol primordial în viața unui individ încă din cele mai vechi timpuri. Cu referire la acest aspect, grupul social respectiv ajunge la realizarea, treptat, a unor adevărate monumente, fie arhitectonice, funerare sau de altă factură, care dăinuie de-a lungul timpului şi sunt cunoscute contemporaneităţii. Prin intermediul cercetării, ele ne „vorbesc” şi oferă detalii privitoare la cei care le creează.

Rămânând în contextul actual al bunurilor funerare, luna martie a anului 2023 a adus după sine startul proiectului Cimitire istorice – muzee în aer liber, finanțat de Consiliul Județean Alba Iulia și implementat de secția C.N.C.R.C.V. (Compartimentul de Restaurare Piatră).

De multe ori arta funerară reușește să încânte publicul privitor. Fie că este vorba despre cimitirele din jurul bisericilor ori despre cimitirele istorice de la periferia așezărilor, ele oferă o sumedenie de informații utile în studiul istoriei. Fie că le privim ca artă funerară ori ca surse documentare, în momentul în care ne orientăm atenția asupra lor putem să descoperim detalii deosebit de importante privind evoluția unei comunități ori date despre defuncții comemorați.

Restaurator drd. Sidonia Petronela Olea

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.