Gabriel Pleșa despre sarcofagul distrus: Ori muzeul nu și-a făcut treaba, ori administratorul cimitirului a abuzat sau a făcut un lucru care nu trebuia făcut

- Administratie - martie 6, 2023
Distribuie

Conducerea Primăriei Alba Iulia nu a abordat până acum subiectul sarcofagului roman distrus în cimitirul municipal la începutul lunii martie.

Primarul Gabriel Pleșa este primul care a comentat situația generată de descoperirea sarcofagului și criticile aduse de senatorul Călin Matieș față de nepăsarea edililor și obligația de a face descărcare arheologică.

Primarul Gabriel Pleșa a răspuns consilierilor locali la finalul ședinței extraordinare a CL Alba Iulia din 6 martie 2023:

„S-a încercat să se politizeze, o mare porcărie ce a scris dl senator. Nu e prima dată… dânsul, înainte să citească, își dă drumul la gură, din păcate, și e prost sfătuit.

Noi avem acest contract (cu firma care gestionează cimitirul) din 2004. În 2019 legea s-a modificat. Extinderea cimitirului și săpăturile la gropile funerare nu fac obiectul unor avize arheologice.

Mai mult, administratorul cimitirului care răspunde de tot ce se întâmplă acolo, ne spune (sau a spus-o public), să vedem dacă și demonstrează acest lucru, că de un an de zile a cerut supraveghere și nu a venit nimeni. S-ar putea să fie acolo problema între instituții…

Dar în nici un caz noi, Primărie, sau noi Consiliul Local, nu avem nici o vină.

Ori muzeul nu și-a făcut treaba, și nu a venit nimeni să vadă, ori dânsul (administratorul cimitirului) a abuzat sau a făcut un lucru care nu trebuia făcut.

Oricum, acel dosar penal deschis în rem… Noi, Primăria, suntem proprietarul, probabil vom fi întrebați, dar nu avem nici o vină.

Să fim serioși. Cum să știm noi, primărie, ce se întâmplă în fiecare moment, pe fiecare metru pătrat, în municipiu?

Noi am găsit 5 cărămizi de zid roman și am oprit lucrările 3 săptămâni la Mobilitate în Partoș ca să supravegheze, nu că am găsit un sarcofag de 1.700 de ani sau de când era acolo. Probabil că n-a văzut, probabil muncitorul habar n-avea ce face, cum se întâmplă. Eu sper să se lămurească de către organele abilitate.

Vă rog să nu aveți nici un fel de stres că noi am avea vreo culpă!”

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.