Jandarmeria Alba şi-a prezentat activitatea pe anul 2021

- Din Judet - ianuarie 25, 2022
alba
Distribuie

Marţi, 25 ianuarie, în prezenţa președintelui Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel și a prefectului Judeţului Alba, domnul Nicolae Albu, s-a desfăşurat evaluarea activităţii desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “ Avram Iancu ” Alba în anul 2021. Activitatea a fost condusă de domnul colonel Giurea Marius Claudiu şi a evidenţiat rezultatele obţinute, greutăţile întâmpinate, modul de rezolvare a acestora în anul precedent și a conturat principalele direcţii de acţiune pentru anul 2022. La eveniment a participat și domnul comisar șef Florin Dogaru, Inspectorul șef al I.P.J. Alba precum și domnul locotenent –colonel Ovidiu Costea, Inspectorul șef al I.S.U. Alba.

Potrivit documentelor de bilanţ, anul 2021 a reprezentat pentru Jandarmeria Alba o perioadă foarte încărcată din punct de vedere operativ, determinată de pandemia creată de virusul SARS-CoV2, fapt care a presupus o preocupare permanentă pentru eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor. Pe tot parcursul anului 2021 a fost instituită starea de alertă, cu impact evident asupra vieții cotidiene, autoritățile fiind nevoite să întreprindă măsuri drastice care să ducă la detectarea și izolarea cazurilor confirmate, depistarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu cei infectați, izolarea sau carantinarea acestora, dar și pentru izolarea eventualelor zone cu focare de virus.

Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică a reprezentat permanent o prioritate pentru Jandarmeria Alba care, prin structurile sale specializate, a căutat să identifice cele mai eficiente forme şi modalităţi de realizare a acestui obiectiv. Astfel, pe parcursul anului 2021 au fost documentate, organizate şi executate peste 7500 de misiuni în domeniul asigurării, menţinerii şi restabilirii ordinii publice, independent sau în cooperare/colaborare cu alte instituţii. Dintre acestea, 850 de misiuni au fost executate pe timpul desfăşurării manifestărilor şi adunărilor publice organizate în zona de competenţă, urmărindu-se prevenirea escaladării unor stări de tensiune şi transformarea acestora în acte de violenţă cu impact în spaţiul public. Cea mai reprezentativă misiune de asigurare a ordinii publice în anul 2021 a fost misiunea prilejuită de sărbătorirea Zilei Naționale a României, misiune la care au participat câteva mii de persoane. De asemenea, sub coordonarea poliției, au fost executate peste 5400 de misiuni care au vizat protejarea şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, a normelor de conduită civică, a avutului public şi privat precum și asigurarea funcţionaării normale a instituţiilor statului. Numărul acțiunilor executate în cooperare/colaborare cu alte instituții a crescut față de anii anteriori, fiind executate peste 1500 de misiuni, fapt care demonstrează ca Jandarmeria Alba este apreciată ca o instituţie credibilă şi capabilă să rezolve în timp oportun solicitările autorităţilor şi ale cetăţenilor.

Un obiectiv important l-a constituit pregătirea structurilor specializate şi asigurarea operativităţii pentru restabilirea ordinii publice în zona de responsabilitate a inspectoratului. Atât la nivelul unităţii cât şi la subunităţile dislocate au funcţionat permanent echipaje de intervenţie care au răspuns operativ solicitărilor cetăţenilor, pentru rezolvarea diferitelor probleme pe linia ordinii publice, marea majoritate fiind pentru aplanarea unor scandaluri sau conflicte de mică amploare. Astfel, pe parcursul anului trecut au fost executate un număr de peste 500 de acţiuni de intervenţie la solicitări ,,112” înregistrându-se o creştere cu 11,6 % faţă de anul precedent. Menţionăm că efectivele inspectoratului nu au intervenit pentru restabilirea ordinii publice de mare amploare.

Situaţia infracţiunilor constatate pe timpul executării misiunilor alături de polițiști a crescut cu peste 5% faţă de anul 2020, mulţi dintre autorii acestor fapte de natură penală fiind cunoscuţi cu antecedente penale. De asemenea, a crescut cu aproape 120% numărul faptelor contravenţionale constatate de echipajele de jandarmerie, fiind aplicate peste 9000 de amenzi sau avertismente.

Pe linia executării misiunilor de asigurare a pazei, misiuni care ocupă o pondere importantă în activitatea instituţiei, s-a avut în vedere cunoaşterea şi aplicarea actelor normative incidente în materie şi gestionarea eficientă şi oportună a problematicii acestui gen de misiuni, având în vedere atât situaţia operativă existentă în zona de responsabilitate, cât şi dinamica adoptării şi intrării în vigoare a unor noi reglementări legale. Au fost executate peste 800 de misiuni de pază a unor transporturi de valori monetare, armament, muniție, substanțe periculoase și corespondență specială, majoritatea fiind clasificate cu grad ridicat de risc, pe timpul cărora nu au fost înregistrate disfuncționalități.

Printre priorităţile Jandarmeriei Alba în anul 2022 se numără continuarea acțiunilor de eficientizare a misiunilor de menţinere a ordinii publice precum şi a celor de salvare evacuare în mediul montan, reevaluarea permanentă a factorilor de risc, a vulnerabilităţilor de la obiectivele din responsabilitate şi adoptarea unor dispozitive de pază şi modalităţi acţionale care să asigure securitatea acestora, perfecţionarea şi eficientizarea activităţii logistice precum și redimensionarea sistemului de formare profesională continuă care să conducă la apropierea acestuia de nevoile reale de pregătire a personalului impuse de misiunile operative.

Invitaţii prezenţi la activitatea de evaluare au evidenţiat colaborarea foarte bună cu Jandarmeria Alba pe parcursul anului precedent şi au remarcat buna pregătire şi disponibilitatea dovedite de jandarmi pe timpul executării misiunilor în comun.

Service camioane
Comments are closed.