30 aprilie – Ziua Infanteriei

- Actualitate - aprilie 30, 2024
Distribuie

Numită „Regina bătăliilor”, infanteria este arma de bază care şi-a pus amprenta în toate confruntările militare în care a fost implicată țara noastră.

„Ziua de 30 aprilie 1830 reprezintă renașterea Armatei Române moderne și a infanteriei, prin înființarea în Țara Românească „a șase batalioane pedestrime și șase escadroane călărime a străjii pământești”, din care mai târziu s-au înființat trei regimente mixte, a căror locație a fost stabilită la București, Ploiești și Craiova. Concomitent cu această acțiune din Țara Românească, în Moldova, s-a înființat un batalion de infanterie și un escadron de cavalerie, apoi din acestea s-a constituit un regiment mixt dislocat în garnizoana Iași.

De-a lungul existenței armatei române, infanteria ocupă locul principal, fiind arma cea mai veche, cea mai numeroasă ca efective, cu cea mai mare contribuție și cu cele mai grele jertfe de sânge în lupta pentru apărarea gliei strămoșești, pentru libertatea, independența și unitatea națională a poporului român.

Prezenți în teatrele de operații, unde servesc interesele României, militarii din subunitățile și unitățile de infanterie își îndeplinesc cu devotament misiunile încredințate sub egida ONU, UE și NATO, în lupta împotriva terorismului și pentru restabilirea și impunerea cursului normal al vieții, contribuind la promovarea imaginii țării în lume.

Pe temeiul acestor realizări, solidari cu trecutul, asumându-și prezentul și încrezători în viitor, infanteriștii își aduc contribuția la menținerea păcii și stabilității internaționale, la apărarea valorilor perene ale umanității”, Arhivele Militare Naționale Române.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.