Dosarul Roșia Montană: Denunț la Parchetul General împotriva primului ministru Marcel Ciolacu

- Actualitate - martie 11, 2024
Distribuie

Europarlamentarul Dacian Cioloş, liedrul REPER), a depus un denunţ la Parchetul General împotriva premierului Marcel Ciolacu. Premierul este acuzat că prin declarațiile sale legate de o posibilă înfrângere a României la arbitraj, a afectat interesele românilor.

„Nu pot să accept ca cetăţean, ca român, ca europarlamentar REPER, ca un demnitar al statului român, prin declaraţii şi acţiuni pe care le face să afecteze interesele românilor şi a statului român… Sunt companii din România care au cumpărat acțiuni la bursa din Toronto (la compania RMGC), au făcut cunoscut public deja de câteva săptămâni acest lucru și valoarea acțiunilor lor pe bursa din România a crescut artificial, doar pentru că ei au cumpărat acțiuni la Toronto în urma declarațiilor defetiste pe care prim-ministrul Guvernului României le-a făcut”, a spus Dacian Cioloș.

Dosarul pentru includerea localității Roșiei Montană în patrimoniul cultural UNESCO a fost depus în ultima zi de mandat ca prim-ministru al României a lui Dacian Julien Cioloș (era 4 ianuarie 2017).

Înscrierea sitului istoric Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol (în iulie 2021) INTERZICE orice proiect de exploatare minieră în zonă.

„În cele din urmă, s-a dovedit că exact acest lucru a fost în avantajul României şi a ajutat ca România să câştige acest proces pe care l-a intentat la Tribunalul de Arbitraj Roşia Montană Gold Corporation şi Gabriel Resources. Sunt convins că procurorii vor face ce e necesar ca să clarifice această situaţie”, a mai declarat Dacian Cioloş în faţa Parchetului General.

Reamintim, ziua de 8 martie 2024 va rămâne ca o zi istorică: România a câștigat (dar nu fără emoții) procesul din dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit deciziei Tribunalului de Arbitraj de la Washington.

În ultimele săptămâni înainte de decizia Tribunalului de la Washington, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Ciolacu au fpcut o serie de declarații alarmiste prin care se aștepta ca România să piardă procesul și să fie obligată să plătească despăguburi cuprinse între un miliard de dolari și 6,7 miliarde de dolari.

Mai mult chiar, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vrea să facă un referendum prin care oamenii săîși prezinte poziția față de o exploatare minieră la Roșia Montană.

Foto: New Money

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.