8 martie 2024, zi istorică pentru România, care a câștigat procesul cu Gabriel Resources

- Actualitate - martie 8, 2024
Distribuie

Vești bune de la Washington: România a câștigat procesul Roșia Montana, a decis vineri Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington.

România a câștigat în fața Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), iar pierzătorii sunt obligați să plătească României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

România va primi despăgubiri pentru costurile procedurilor de arbritraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, la care se adaugă dobânda.

De asemenea România va fi despăgubită pentru cheltuielile de judecată cu 1.154.774,34 de euro și cu 928,641.70 dolari plus dobândă.

Decizia Curții de Arbitraj este definitivă și executorie.

România a fost reprezentată în acest proces de casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și de firma elvețiană LALIVE SA.

În următoarele 40 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.

Reamintim: în anul 2015 România a fost dată în judecată de către doi investitori: Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Procesul a fost demarat în baza acordurilor cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.