Dor de Eminescu în Apuseni

- Actualitate - ianuarie 15, 2024
Distribuie

Am sărbătorit astăzi, la Câmpeni, două evenimente culturale deosebite: Ziua Culturii Naționale și 174 de ani de nașterea ,,Luceafărului poeziei românești” – Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist.

Nu cred că există vreun român care să nu fi învățat în școală cel puțin o poezie sau un poem al poetului „nepereche”.
De la poezii istorice, de dragoste, descrieri care ilustrează copilăria, precum și alte subiecte, Mihai Eminescu rămâne prin operele sale – o comoară neprețuită a neamului românesc.

Să nu uităm că Luceafărul este una dintre cele mai celebre poezii și cel mai lung poem de dragoste omologat de Academia Recordurilor Mondiale.

Pe lângă poemele sale, Eminescu a rămas în memoria semenilor săi și prin rostirile sale, multe dintre ele având valoare de proverbe adevărate, altele fiind judecăți ale unei minți sclipitoare.

Mihai Eminescu este considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Dincolo de talentul literar inegalabil, Mihai Eminescu a fost și un mare patriot, lucru dovedit și prin formula sa tradițională de salut: „Trăiască naţia!”. La doar 17 ani, marele poet scria poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românieʺ, o operă lirică deosebit de frumoasă, ce arată dragostea sa imensă pentru țara în care s-a născut.

El este trecutul, prezentul dar și viitorul nostru ca nație.

Poetul nostru spunea: „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac”. Este un mare adevăr și ar trebui ca faptele să vorbească pentru fiecare dintre noi.

Cuvintele sunt prea puține să îl omagiem pe acest om deosebit a cărei zile de naștere a devenit Ziua Culturii Naționale.

Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment special „Dor de Eminescu în Apuseni”: membri ai Asociației Astra, ai Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu, profesori, elevi de la instituțiile de învățământ din orașul nostru.
În memoria marelui Eminescu aș dori să închei cu câteva versuri ale poetului:

„Doar izvoarele suspină,
Pe când codrul negru tace;
Dorm și florile-n grădină –
Dormi în pace!”

Dormi în pace, poetul nostru drag!
Nu te vom uita niciodată!

Cristian Dan Pașca, primarul Orașului Câmpeni

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.