Chinurile nașterii Bugetului Municipiului Alba Iulia pentru 2023: Cu greu s-au lăsat convinși liberalii să voteze bugetul

- Administratie - februarie 6, 2023
Distribuie

Bugetul Municipiului Alba Iulia pentru 2023 a trecut. Cu greu, dar a trecut. Evident, după ce Ion Dumitrel și-a dat binecuvântarea…

În ziua de 30 ianuarie 2023, Bugetul a fost trântit de consilierii PNL și PSD, fiind votat de consilierii USR, la care se adaugă Dana Nanu și Victor Popa.

Câteva secvențe din ședința Consiliului Local Alba Iulia din 6 februarie 2023 privind Bugetul Municipiului Alba Iulia:

Teofila Țâr, director Direcția Cheltuieli din Primărie:

„Dacă prima variantă de propunere de buget a fost considerată de unii ca fiind nereală, eu aș putea spune că a fost o variantă optimistă, o variantă îndrăzneață, cu obiective mărețe, care ar fi îndemnat întreg personalul, care ar fi obligat întreg personalul care este implicat în proiectele de finanțare nerambursabilă, întreg personalul implicat în întreg procesul investițional la performanță, la depunerea eforturilor maxime în vederea atingerii obiectivelor propuse.

Dacă în prima variantă de propunere de buget s-a țintit sus, astăzi, ne prezentâm cu o variantă care este caracterizată de precauție. Nu putem spune că una din variante este bună și cealaltă nu este bună.

Bugetul este o proiecție, o prevedere bugetară, o estimare, ambele variante putând fi supuse modificărilor pe parcursul întregului an prin rectificări bugetare”.

Dacă acum câteva zile era să plângă pentru că liberalii și pesediștii i-au trântit bugetul, acum primarul Gabriel Pleșa aproape a sărit în sus de bucurie:

„Pe capitolul Funcționalitate sunt puține modificări. Eu discut acum doar de capitolul Investiții. Se asigură un cash flow mai bun pentru proiectele de mobilitate, era dorința colegilor de la PNL.

Diferența este foarte clară și a zis-o doamna director: noi ne-am asumat din start tot ce am câștigat pe PNRR, e adevărat că ele trebuie finalizate până în 2026. Dar, categoric, nu vom sta nici o clipă. După ce vom vota Bugetul, acolo unde avem contracte de finanțare vom da drumul la procedura de achiziție.

Vrem să luăm cât mai mult în acest an și anul viitor. A fost o discuție cu colegii consilieri, am tăiat o parte din acele sume, că nu se vor angaja toate în acest an. E foarte posibil să se întâmple așa. La prima proiecție de buget eu mi-am asumat acest lucru. (…)

Secțiunea de Dezvoltare este fără precedent și înainte de toate, pot să vă spun cu mâna pe inimă că e cel mai bun Buget de la Revoluție încoace”.

Marius Filimon, viceprimar: „Cred că până la urmă am ajuns la o formă a bugetului, să zic corectă. Și asta se datorează dialogului, discuțiilor, și cred că această formă de buget până la urmă întrunește cerințele, amendamentele tuturor grupurilor de consilieri și a consilierilor independenți, că față de tura trecută, ați văzut că deja sunt cuprinse în buget tot ceea ce s-a propus prin amendamente aici, sunt și lucruri noi. Noi considerăm că am ajuns la o formă bună. De fapt noi ce ne dorim ? Anul viitor când facem execuția bugetară să o avem într-un procent cât mai mare, și cred că se va realiza chestia asta. Grupul PNL a decis să susțină acest Buget, îl vom vota, vă mulțumesc”.

Votul pentru Bugetul Municipiului Alba Iulia 2023: scor 20-1, cu un singur vot împotrivă: Bogdan Medrea, PSD.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.