Alegerile prezidențiale vor putea fi organizate în septembrie / Curtea Constituțională a respins sesizarea USR!

- Nationale - martie 21, 2024
Distribuie

Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea depusă de Uniunea Salvați România (USR) cu privire la legea adoptată de Parlament pentru modificarea datei alegerilor prezidențiale. Această decizie permite organizarea alegerilor în luna septembrie, conform proiectului de lege inițiat de UDMR și modificat de PSD.

În comunicatul emis de Curtea Constituțională, se menționează că legea în discuție nu afectează un element fundamental al dreptului electoral și că modificarea temporală propusă se încadrează în coordonatele democrației constituționale. Astfel, intervalul de timp în care se stabilește data alegerilor prezidențiale este redimensionat, iar plasarea acestei date în ultima parte a mandatului în curs asigură succesiunea firească a mandatelor, fără a afecta caracterul plenar al acestora.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în coaliție s-a discutat ca alegerile prezidențiale să aibă loc în două etape: primul tur în 15 septembrie și al doilea tur în 29 septembrie.

Decizia Curții Constituționale a fost luată cu unanimitate de voturi, iar aceasta subliniază că legea respectă exigențele constituționale și nu reprezintă o reformă a legislației electorale sau o modificare a elementelor fundamentale ale sistemului electoral.

În acest context, promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis este pasul următor pentru ca alegerile prezidențiale să fie organizate conform noii date stabilite.

The post Alegerile prezidențiale vor putea fi organizate în septembrie / Curtea Constituțională a respins sesizarea USR! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.