14 martie: Ziua Internațională a Matematicii

- Din Judet - martie 14, 2023
Distribuie

Marcăm astăzi Ziua Internațională a Matematicii, sărbătorită pentru prima dată în 1988, sub denumirea de Ziua Pi, recunoscută ulterior, în 2019, de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). O zi care nu a fost aleasă pur întâmplător, ziua de 14 martie (3/14 în formatul american de dată) corespunde valorii aproximative a misteriosului număr Pi (π) – 3,14, o curiozitate a matematicii pe care oamenii de știință au vrut să o înțeleagă și să o descifreze încă din antichitate.

Matematica este poate cea mai puternică și mai elegantă metodă prin care se poate aprofunda înțelegerea universului și a problemelor cu care se confruntă umanitatea astăzi. Și spun asta nu doar datorită interconexiunilor care se stabilesc între diferite domenii ale matematicii, a caracterului transdisciplinar al acesteia, ci și datorita punților de legătură care există între această știință și lumea reală.

Și, apropo de misterele universului, poate nu întâmplător, tot într-o zi de 14 martie se năștea Albert Einstein iar coincidența (sau nu?) face că la aceeași dată, mulți ani mai târziu, Stephen Hawking, considerat a fi unul din marii savanți ai lumii, a încetat din viață.

Merită să îi amintim, cu atât mai mult astăzi, și pe oamenii de geniu ai României dedicați acestei științe: Grigore Moisil, Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Dimitrie Pompeiu, Solomon Marcus și mulți alții.

Avem în continuare tineri dornici să performeze în domeniul matematicii, la cel mai înalt nivel, și sunt convins că vor mai fi și alții demni de menționat.


La mulți ani tuturor iubitorilor de științe exacte ! Să aveți parte de zile în care să vă găsiți energia de a privi problemele cotidiene din mai multe perspective și de a găsi soluțiile potrivite la acestea, exact ca în matematică!

Daniel Breaz, rectorul Universității Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.