Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată la Alba Iulia

- Actualitate - martie 27, 2024
Distribuie

Evenimentul dedicat aniversării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România a debutat astăzi pe Aleea Unioniștilor la bustul lui Pantelimon Halippa, om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii istorice cu România.

Intonarea Imnului de Stat al României, de către Fanfara Județului Alba, a fost urmată de evocarea personalității ilustrului înaintaș, realizată de dr. Tudor Roșu, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. A urmat serviciul religios, realizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și ceremonia depunerii de jerbe și coroane.

Sala Unirii a găzduit apoi solemnul moment al conferirii titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” domnului Andrei Năstase, apărător al drepturilor omului, fost viceprim-ministru al Republicii Moldova și primar ales al Chișinăului.

Evenimentul s-a încheiat cu reprezentația artistică de excepție a domnului Alexandru Pal, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, ce a interpretat la nai pasaje din folclorul românesc din stânga și din dreapta Prutului.

Mulțumesc Consiliului Județean Alba și domnului președinte, Ion Dumitrel, precum și celorlalte instituții amintite, pentru o zi extraordinară dedicată românilor și românității.

Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.