Ziua Bibliotecarilor din România sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

- Din Judet - aprilie 21, 2023
Distribuie

La iniţiativa UNESCO, începând cu anul 1995, în întreaga lume se marchează în data de 23 aprilie Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Plecând de la premisa că autorii şi cartea sunt în strânsă conexiune cu bibliotecile și mai ales cu bibliotecarii, în 1998, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România a propus ca alături de sărbătorirea cărților și a dreptului de autor, în data de 23 aprilie să fie sărbătoriți și bibliotecarii. Prin H.G. nr. 293 din 14.04.2005, ziua de 23 aprilie din fiecare an a fost decretată legal ca Ziua Bibliotecarului din România.

Și în acest an, ca și în anii precedenți, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor marca această zi prin organizarea unei palete diversificate de activități specifice domeniului de activitate sărbătorit, în data de 24 aprilie 2023.

Programul evenimentului va debuta cu mesaje de felicitare rostite cu prilejul Zilei Bibliotecarilor din România de către oficialități județene și locale și de către șefii de instituții culturale din județul Alba. Va urma o reuniunea științifică cu tema „Bibliotecarul, un fidel prieten”, susținută de lector universitar doctor Maura Giura de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și lansarea volumului „Ovidiu Hulea – Poezii din periodice”, autor Dana Grigoriță de la Biblioteca „Liviu Rebreanu” din Aiud, alături de publicațiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Verbum, Poezii de noapte bună și Viața Bibliotecii.

Programul va continuat cu exemple de bune practici din câteva biblioteci publice din județul Alba, iar sub genericul „Scriitori de ieri, scriitori de azi, bibliotecari de ieri, bibliotecari de azi” se vor acorda diplome de apreciere pentru munca depusă în promovarea cărții și a lecturii de către slujitorii cărții din fiecare unitate administrativ teritorială a județului Alba.

Începând cu ora 15:00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va fi difuzat interviul realizat de Daniela Floroian cu Ioan Bâscă, jurnalist și documentarist, Cristian Mladin, șef birou Biblioteca Batthyaneum și Felicia Colda, scriitor și fostă bibliotecara la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Comunicat

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.