Ziua Autorilor Europeni sărbătorită la Ciugud

- Administratie - martie 27, 2023
Distribuie

Copiii de la Școala Gimnazială din Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, au sărbătorit Ziua Autorilor Europeni, un eveniment lansat în premieră, în 2023, de către Comisia Europeană cu scopul de a promova literatura europeană. Astfel, elevii i-au avut la catedră, în cadrul unor lecții altfel, pe vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, europarlamentarul Victor Negrescu, și pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Janina Sitaru.

Cei doi demnitari le-au vorbit copiilor despre Uniunea Europeană, despre drepturile cetățenilor europeni, dar și despre autorii europeni, care sunt preferați de copiii din statele membre. În cadrul unui exercițiu interactiv, copiii au conturat împreună cu cei doi invitați o hartă a Uniunii Europene, pe care au lipit autorii preferați ai copiilor și adolescenților europeni din fiecare țară.

La finalul întâlnirii, elevii de la Școala Gimnazială Ciugud au primit cărți și materiale despre Uniunea Europeană, adaptate pentru copii.

„Astăzi este prima ediție a Zilei Autorilor Europeni. Această inițiativă are ca scop promovarea autorilor europeni în rândul tinerilor. În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, sunt bucuros că am participat la această inițiativă, împreună cu tinerii din frumoasa comună Ciugud, din județul Alba, cu care am discutat despre autorii lor preferați, români și europeni. Cea mai digitalizată școală din mediul rural are mulți tineri pasionați de lectură cărora le mulțumesc pentru entuziasmul cu care au participat, alături de cadrele didactice, la inițiativa noastră de a face cunoscută această zi specială europeană.

Am conturat împreună harta Uniunii Europene cu autorii preferați ai celorlalți tineri europeni și am aflat de la ei care sunt cărțile lor preferate. Cuvintele au o putere enormă, mai ales asupra celor tineri și îi ajută să se formeze, dar și să viseze cum să construiască o lume mai bună. Să sprijinim împreună apetitul pentru lectură și, mai ales, să învățăm mai multe unii de la alții în Uniunea Europeană, citind autorii preferați din celelalte state membre”, a spus vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, europarlamentarul Victor Negrescu.

Ziua Autorilor Europeni este o inițiativă a Comisiei Europene, ce are ca scop consolidarea relației dintre sectorul cărții și cel al educației, aspirând să (re)conecteze cetățenii europeni, în special tânăra generație, la lectură și să îi ajute să descopere literatura europeană, diversitatea sa lingvistică și culturală. Ziua va fi sărbătorită, începând din acest an, în data de 27 martie.

Primăria Comunei Ciugud

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.