Ucraina Recunoaște Limba Română ca Limbă Oficială pentru Minoritatea Română – Președintele Iohannis Salută Decizia

- Nationale - octombrie 19, 2023
Distribuie

Președintele Klaus Iohannis a salutat cu bucurie miercuri decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă oficială pentru minoritatea română din această țară. Această mișcare a fost primită cu entuziasm și considerată un pas important în consolidarea unui parteneriat strategic robust între cele două state.

Iohannis a subliniat importanța acestei decizii și a menționat: „Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înțelegerii cu privire la așa-numitul „limbaj artificial moldovenesc,” la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută la București. Acesta este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între România și Ucraina, la nivel de stat și de societate.”

Premierul Marcel Ciolacu, care a participat la ședința comuna a guvernelor României și Ucrainei desfășurată la Kiev, a confirmat oficial că autoritățile ucrainene au luat hotărârea de a recunoaște limba română ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina, înlocuind astfel denumirea controversată de „limbaj moldovenesc.”

Această măsură vine în contextul eforturilor Ucrainei de a îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre acestea referindu-se la asigurarea drepturilor minorităților naționale. Recunoașterea oficială a limbii române este un pas semnificativ spre îndeplinirea acestor criterii și un semn al angajamentului Ucrainei pentru protejarea drepturilor minorităților naționale în țara lor.

The post Ucraina Recunoaște Limba Română ca Limbă Oficială pentru Minoritatea Română – Președintele Iohannis Salută Decizia first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.