Tradiții la Cugir: Alimoria, sărbătoarea intrării în Postul Paștelui

- Actualitate - martie 15, 2024
Distribuie

Hai la Alimoria!

Comunitatea suntem noi toți și împreună păstrăm și transmitem mai departe obiceiurile locului, împreună cu educația, valorile, credințele și tot ce reprezintă ele. Focul de lăsată secului este focul ancestral cu rol purificator la trecerea dintre anotimpuri pentru ca natura să renască cât mai pură iar lumina să răzbească întunericul.

Vom admira focul dar și orașul văzut de sus și te invităm ca alături de noi să îți pregătești tolba cu strigături pentru a ne bucura împreună de Alimoria!

Evenimentul are loc duminică, 17 martie 2024, ora 18.30, fiind oorganizat în parteneriat cu comunitatea locală „de pe Scăunel”.

Intrarea în Postului Paștelui…

Ca peste tot în Ardeal, la credincioșii ortodocși și la greco-catolici, în duminica de dinainte începerii Postului Paştelui se organizează ultima petrecere şi nu se mai fac nunţi decât după sărbătoarea Învierii. Ca multe alte obiceiuri, și Alimoria vine din tradițiile precreștine.

Conform tradițiilor bisericești, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: prima dintre ele, când se lasă sec de carne, iar cea de-a doua etapă, la o săptămână distanță, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză.

Obiceiul acesta marchează intrarea în Postul Paştelui se păstrează în Ardeal: (h)odaița, alimori, fărșang, fășangii.

La Cugir, focurile de Alimoria au rădăcini ancestrale, iar materialul folosit era cel natural, la îndemâna locuitorilor (lemn și paie).

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.