Când va fi Paștele în anul 2024 ?

- Actualitate - februarie 29, 2024
Distribuie

Din motive mai degrabă ideologic-religioase, subiective, Paștele Ortodox este sărbătorit în altă zi decât Paștele Catolic. Distanța dintre cele două sărbători pascale poate ajunge de la o săptămână la 5 săptămâni.

În anul 2024, Paștele Catolic va fi sărbătorit în ziua de 31 martie, iar cel ortodox mai tîrziu cu o lună și câteva zile, pe 5 mai.

De cele mai multe ori, creștinii catolici, lutherani, reformați, protestanți sărbătoresc Paștele mai devreme decât creștinii ortodocși și greco-catolici. O dată la câțiva ani, toți creștinii (catolici, ortodocși și de alte confesiuni) sărbătoresc Paștele în aceeași zi, așa cum se va întâmpla anul viitor, în 2025.

Data de calculare a Paștelui are la bază două fenomene astronomice (care sunt fixe): echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștele se serbează în duminica imediat următoare primei Luni pline după echinocțiul de primăvară (20 martie în anul 2024). În acest an, prima Lună plină după echinocțiu are loc în ziua de 25 martie.

Pentru stabilirea Paștelui, creștinii ortodocși și cei greco-catolici folosesc calendarul iulian.

Paștele catolic – Paștele ortodox în anii următori:

Marile biserici creștine folosesc calendare diferite pentru calcul acestei sărbători. În timp ce Paștele Catolic e calculat potrivit calendarului gregorian (o variantă nouă a celui iulian), cel Ortodox continuă să fie calculat după calendarul iulian.

Paști = cea mai mare sărbătoare religioasă, celebrată de creștini în amintirea Învierii lui Iisus Hristos; (regionalism) păscuță; (la mozaici) sărbătoare pe care evreii o celebrează între 15 și 22 ale lunii Nisan (aproximativ aprilie), în amintirea ieșirii lor din Egipt, sub conducerea lui Moise; sărbătoarea azimelor (pesach).

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.