Târnosirea bisericii din parohia Iclod, protopopiatul Blaj

- Administratie - mai 15, 2023
Distribuie

În Duminica a V-a după Praznicul Învierii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Iclod, protopopiatul Blaj. Chiriarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Actualmente, comunitatea parohiei Iclod numără 165 de credincioși dreptslăvitori.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Când Hristos vine în inimile noastre, El aduce cu Sine apa vieții și toate splendorile veșniciei fericite. Dacă bem din această apă, adică din harul sfințitor și din cuvântul evanghelic, noi primim satisfacție imediată. Totodată, putem avea asigurarea că într-o zi Domnul va veni și ne va lua pe noi într-o țară unde nu sunt riduri și căruntețe, unde nu vom îmbătrâni niciodată. În călătoria noastră prin pustia aridă a lumii trecătoare, ne dorim mult să ajungem în patria cerească, pe care Sfântul Român Ioan Iacob o numește «țara celor fericiți». Aceasta este țara tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte, despre care vorbesc basmele românești bazate pe adevărul Evangheliei. Dacă noi ne alipim de Hristos, El ne oferă totul, pentru că acolo, sus, noi ne vom desfăta la nesfârșit de bucurii neașteptate și de surprize cerești, dacă aici, jos, pe pământ, Îl ascultăm pe Mântuitorul nostru Care zice: «Cel însetat să vină la Mine și să primească în dar apa vieții»”.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă în activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele Călin Beudean, preot al parohiei Iclod începând cu anul 2012, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a oferit Diplome de aleasă cinstire tuturor ostenitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la edificarea și înfrumusețarea locașului de închinare.

Vechea biserică parohială din Iclod, cu hramul „Sfinții Ierarhi Epifanie și Gherman”, a fost ridicată în anul 1879. Ca urmare a unei alunecări de teren, zidurile edificiului au fost grav afectate. Piatra de temelie a bisericii „Sfânta Treime” a fost așezată la data de 12 ianuarie 2016, lucrările de edificare și înfrumusețare fiind efectuate în decursul a trei ani de zile. În data de 7 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii biserici parohiale, precum și slujba de sfințire a icoanelor de pe primul registru al catapetesmei. Între anii 2020-2023, interiorul locașului de închinare a fost îmbrăcat în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Andrei Ștefan.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.