Suspiciune de botulism la o femeie de 45 de ani din județul Alba

- Sanatate - octombrie 19, 2022
Distribuie

O femeie în vârstă de 45 de ani din județul Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului, anunță Direcția de Sănătate Publică Alba.

DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).

Femeia s-a prezentat marți, 18 octombrie 2022, la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare. Primele simptome ale bolii au apărut duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă.

În ziua de luni, 17 octombrie, simptomele femeii s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie (marți) pacienta a decis să se prezinte la spital.

Inspectorii DSP Alba au informat DSVSA Alba asupra acestui caz, urmând să se preleveze probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii cu exactitate a sursei îmbolnăvirii. Totodată, se prelevează probe de sânge pentru analize suplimentare și specializate ce urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din București.

„Botulismul este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Caracteristica acestor bacterii este că pot prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute”, precizează DSP Alba.

Service camioane
Comments are closed.