Sunetul cucerește, din nou, Cetatea Alba Carolina

- Administratie - iulie 11, 2023
Distribuie

Din 12 până în 16 iunie e Sărbătoarea Muzicii, la Alba Iulia

Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii- Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și tranformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

De mai bine de 10 ani, Alba Iulia s-a alăturat celor care celebrează sunetul în cele mai elevate forme ale sale și organizează, în fiecare vară, Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, evenimentul va fi unul de calibru, aducând împreună, în patru locații emblematice din Cetate, de la rock la fanfară, chitare clasice, șansonete și până la muzică simfonică, într-o fuziune cum doar la Fête de la Musique este posibilă.

“Arta, în general și muzica, în special, sunt liantul perfect care unește popoare, culturi și, cel mai important, inimi. Asta face în fiecare an și Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia.  Ni-i aduce aproape pe frații din Chișinău și ne aduce pe scenă sau în alte locuri din Cetate, bucuria absolută a muzicii. Sunt onorat să îi invit pe toți albaiulienii, dar și pe turiști, să ne bucurăm împreună de sunet de cea mai înaltă clasă, aici, la noi acasă, în Cetatea Marii Uniri” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Avanpremiera ediției 2023 a Sărbătorii Muzicii la Alba Iulia va avea loc miercuri, 12 iulie, de la 6 seara, la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail”. Aici este programat un recital extraordinar de pian și muzică de cameră susținut de Vladimir Gligor Lungan – pian, Orsolya – Beatrix Csata – vioară, Ștefan Ciceu – violoncel și Teo Mondiru – flaut.

Prima zi a festivalului, vineri, 13 iulie, va fi dedicată celebrării înfrățirii dintre Alba Iulia și Chișinău, capitala Moldovei. Va include o serie de evenimente culturale remarcabile, conexe muzicii – prezentări multimedia și lansări de carte la Muzeul Principia – și se va încheia cu… folclorock marca Lupii lui Calancea & Guz, pe scena mare din Piața Cetății, de la ora 21.

Tot vineri, Cetatea și albaiulienii vor primi în dar o nouă locație în care artele să se poată exprima libere. Este vorba de curtea interioară a Palatului Principilor, recent restaurat. Aici este programată Simfonia Păcii, un spectacol al orchestrei Grenzenlos din Luchau, Brandenburg (DE).

Service camioane
Comments are closed.