Ședință comună a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba

- Administratie - decembrie 23, 2022
Distribuie

Colegiul Prefectural al Judeţului Alba și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba s-au întrunit, joi, 22 decembrie 2022, în ședința comună, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Amfiteatrul A9, sub conducerea d-lui Nicolae Albu, Prefectul județului Alba. La ședința comună au participat: dl. Andrei Vincze și dl. Corneliu Mureșan, subprefecții județului Alba, dl. Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, dl. Marius Hațegan și dl. Dumitru Fulea, Vicepreședinții Consiliului Județean Alba, dl. prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul universității, dl. Col. Ovidiu Costea, Vicepreședinte CJSU și ceilalți membri componenți.

Ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarele teme:

Măsuri pentru menținerea viabilității Drumurilor Naționale în sezonul rece; Raport de activitate al Direcției Județene pentru Cultură Alba; Informare privind activitatea Casei de Cultură a Studenților Alba; Diverse.

După deschiderea ședinței de către prefectul județului, dl. Liviu Hondola, Șef secție, Secția Drumuri Naționale Alba a prezentat primul punct de pe ordinea de zi a colegiului și principalele lucrări executate pentru siguranța circulației pe drumurile naționale: turnare covor asfaltic – DN1 Alba Iulia- Aiud, reciclare in situ – DN14B Blaj- limită cu județul Sibiu, repararea drumului DN1R km 76+060, execuție reparații pod DN74, stoparea efectelor calamităților DN1R, lucrări de asigurarea scurgerii apelor – DN14 B, refacerea șanțurilor și rigolelor DN67C, montarea parapeților din beton New Jersey–DN67, DN1, DN75, DN74, executarea marcajelor longitudinale și transversale pe drumurile naționale din aria de competență a SDN Alba, montarea a 370 de indicatoare rutiere. Au fost executate lucrări de întreținere curentă, reparații suprafețe extinse, tratarea tasărilor locale pe DN1.

Pentru o bună desfășurare a circulației pe timp de iarnă au fost încheiate contracte pentru asigurarea serviciilor de întreținere, deszăpezire mecanică cu autoutilaje specifice. SDN are în baze un număr de 25 autobasculante echipate cu RSP și lamă, 10 unimoguri cu RSP și lamă, 13 încărcătoare frontale și 14 utilaje proprii. S-a făcut aprovizionarea cu materiale specifice sezonului rece: 4091 to sare, 2971 to nisip, 30 to clorură de calciu.

În continuarea ședinței, a luat cuvântul dl. Matei Drîmbărean, Director executiv, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, care a prezentat principalele activități ale instituției. Astfel că:

  • au fost implementate politicile naţionale culturale și de protejare a patrimoniului național la nivelul județului Alba
  • s-au emis 44 de certificate de descărcare de sarcină arheologică, pentru obiective situate în județ;
  • s-au emis 65 de acorduri de funcționare pentru exploatările de agregate minerale sau cariere de piatră.

De asemenea, a prezentat și situația economico-financiară și cea a resurselor de personal.

Următorul punct de pe ordinea de zi, a fost prezentat de domnul Gheorghe Berghian, Director al Casei de Cultură a Studenților Alba. Instituția pe care o coordonează a organizat în anul 2022, evenimente importante, de nivel județean sau național, printre care: Ziua Culturii Naționale la CCS Alba Iulia – poezii eminesciene, Concert cameral ”Charms”, Skepsis – spectacolul de teatru “Ursul”, după A.P. Cehov, “Avram Iancu – De la moarte la viață” – spectacol inedit și multe altele.

După finalizarea prezentărilor de pe ordinea de zi, domnul Nicolae Albu a dat cuvântul d-lui Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, care a felicitat instituțiile publice pentru activitatea desfășurată în slujba cetățenilor, în ciuda dificultăților apărute în anul 2022. A arătat că obiectivele strategice propuse pentru județul Alba sunt foarte înalte și trebuie urmărite a se realiza și în anul viitor. A subliniat importanța unei descentralizări autentice și consolidarea autonomiei locale pentru o dezvoltare durabilă a județului. Au fost adresate mulțumiri tuturor pentru colaborare și a urat ca anul care vine să fie mai rodnic și plin de succese în realizarea proiectelor de investiții locale.

În continuare a luat cuvântul domnul prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, care a vorbit despre importanța universităților în formarea specialiștilor din diferite domenii de activitate și a făcut o scurtă prezentare a universității pe care o conduce. În contextul acestei întâlniri cu conducătorii instituțiilor din județul Alba, a reiterat faptul că, tinerii specialiști sunt formați nu doar printr-o pregătire teoretică, ci și prin pregătirea practică care se realizează în cadrul unor parteneriate cu viitorii angajatori. A subliniat și faptul că, un obiectiv important asumat este pionieratul în domeniul învățământului dual universitar.

În privința situațiilor de urgență, dl Col. Ovidiu Costea, Inspector șef, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba, a trecut în revistă cele mai importante evenimente gestionate în anul 2022. Printre acestea au fost amintite: intervenția de la Tăul Mare, Roșia Montană, unde s-a intervenit în sistem integrat, în timp record, pentru punerea în siguranță a construcției hidrotehnice și protejarea populației din aval. Astfel s-a acționat cu 252 pompieri, 6.600 ore de muncă în 10 zile și 6 motopompe speciale pentru scăderea nivelului apei. Urmare acestei situații, în data de 18.10.2022 au fost alocați din fondul de rezervă a Guvernului suma de 2.720.000 lei în contul Primăriei Roșia Montană pentru refacerea barajului.

O altă intervenție ISU Alba încheiată cu succes a fost salvarea a doi copii căzuți în Râpa Roșie. În câteva ore aceștia au fost salvați și s-au întors cu bine la familiile lor.

Cu privire la obiectivele de ordine și siguranță publică au luat cuvântul domnul Comisar șef de poliție dl. Florin Dogaru, Inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba și domnul Lt.-col. Tudor Pașca, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba. S-a discutat despre modul în care au fost gestionate evenimentele care au avut loc în anul 2022. Cele mai importante intervenții în domeniul asigurării ordinii publice au avut loc cu ocazia Târgului de fete de pe Muntele Găina, Centenarului Încoronării și a Zilei Naționale a României. Au fost mobilizați peste 300 de jandarmi și peste 250 polițiști pentru a asigura climatul de ordine și siguranță publică pe perioada desfășurării manifestărilor publice.

A fost invitat să ia cuvântul, domnul doctor Crișan Aurel, Medic șef, Unitatea de Primiri Urgențe Alba care a vorbit despre sărbătorirea a 10 ani de la înființarea echipajului de Terapie Intensivă Mobilă și care a precizat că pentru salvarea vieților omenești au fost desfășurate 10.000 de intervenții ale unității mobile, din totalul de 60.000 de intervenții ale SMURD Alba.

Momentul emoționant al ședinței, a fost acela în care părintele Doru Gheaja și Gheorghe Berghian, i-au încântat pe cei prezenți cu un program de colinde și cântece, completând atmosfera cu bucurie și emoție sufletească.

La finalul ședinței dl. Nicolae Albu a mulțumit celor prezenți pentru buna colaborare și eforturile depuse, a urat tuturor ”Sărbători fericite!” și Un An Nou cu împliniri și succese profesionale.

Comunicat

Service camioane
Comments are closed.