Reuniune de lucru a Comitetului de monitorizare a Programului Regiunea Centru 2021-2027, organizată de ADR Centru și CJ Sibiu

- Administratie - februarie 28, 2023
Distribuie

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru – care are calitatea de Autoritate de Management a Programului „Regiunea Centru” (PR Centru) – a organizat cea de-a doua reuniune de lucru a Comitetului de Monitorizare a Programului (CMPR Centru), luni, 27 februarie 2023, in Sala de Conferinte a Consiliului Judetean Sibiu, pentru a discuta teme privind deschiderea sesiunilor de depuneri de proiecte pentru investitii in valoare totala de peste 1,4 miliarde euro, destinate dezvoltarii judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Peste 60 de persoane, reprezentand membrii Comitetului de Monitorizare a Programului Regiunea (CMPR) Centru 2021-2027 si observatorii desemnati in cadrul acestui organism, au participat – in format hibrid – la intalnirea de lucru realizata in parteneriat cu CJ Sibiu, pentru analiza aspectelor privind implementarea noului program regional.

Sedinta CM PR Centru a fost condusa de catre Presedintele acestui for, dl Simion Cretu, Director General ADR Centru, iar in deschiderea lucrarilor au rostit alocutiuni domnul Péter Ferenc, Presedintele Consiliului Judetean Mures si al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru; domnul Marcel Constantin Luca, Vicepresedinte Consiliul Judetean Sibiu, in calitate de gazda a evenimentului, precum si domnul Ovidiu Cimpean, Secretar de Stat in cadrul Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene.

La discutii au participat – cu rol consultativ si de monitorizare – reprezentantii Comisiei Europene, interventii online avand domnii Krzysztof Kasprzyk, Director adjunct al Unitatii pentru Romania si Croatia din cadrul DG Regio si Haroun Khalid, din cadrul acestei unitati, care au accentuat importanta Programului regional si a Noului Bauhaus European (NEB) in pregatirea proiectelor destinate dezvoltarii urbane. Doamna Florentina Tautu, coordonatoarea PR Centru din partea DG Regio, a prezentat pe scurt evolutia structurilor de management si control ale Programului sub coordonarea echipei DG REGIO.

Aceasta reuniune de lucru survine dupa punerea in dezbatere publica a patru ghiduri de finantare din cadrul Programului si dupa ce ADR Centru a publicat calendarul orientativ privind lansarile de apeluri de proiecte pentru perioada ianuarie – iulie 2023, conform caruia in primul semestru al acestui an se vor lansa 15 apeluri de proiecte, care au un buget total cumulat de aproape un miliard euro. De asemenea, pentru buna informare a potentialilor solicitanti de fonduri, ADR Centru a demarat o suita de Conferinte regionale, prin care, pana in prezent, mai mult de 400 de persoane din mediul privat si din administratia publica au fost informate despre oportunitatile de finantare disponibile in aceasta perioada, prin intalniri directe desfasurate in Alba Iulia, Brasov si Sfantu Gheorghe.

Ca atare, sedinta Comitetului de Monitorizare a Programului Regiunea Centru a inclus prezentari referitoare la criteriile de eligibilitate si selectie a proiectelor aferente prioritatilor 3, 4, 5, 6 si 9 ale PR Centru, pentru actiunile referitoare la renovarea energetica moderata sau aprofundata a cladirilor publice; dezvoltarea mobilitatii urbane durabile in municipiile Regiunii Centru; investitii in modernizarea infrastructurii rutiere de importanta regionala pentru asigurarea conectivitatii la reteaua TEN-T; invatamantul universitar, dar si pentru axa de Asistenta tehnica.

In plus, in cadrul acestei sedinte de lucru au fost discutate in prima lectura metodologia de selectie, precum si criteriile de eligibilitate a proiectelor aferente prioritatilor 1, 2, 3, 6, 7 si 8 din cadrul PR Centru 2021-2027. S-a realizat astfel o prima analiza privind finantarile nerambursabile pentru: investitii tehnologice in IMM; ScaleUp pentru start-up-uri si microintreprinderi; digitalizarea intreprinderilor din sectoarele de specializare inteligenta regionala; cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii; finantarea proiectelor de conservare, protectie si valorificare durabila a siturilor/ monumentelor de patrimoniu cultural UNESCO si de clasa A din mediul rural, dar si pentru modernizarea spatiilor urbane. Din aceasta perspectiva au fost prezentate posibilitatile de finantare pentru reabilitarea infrastructurii verzi si si albastre in municipiile Regiunii Centru si cele pentru dezvoltare urbana integrata, prin regenerarea spatiilor publice, punerea in valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale si a potentialului turistic din municipiile Regiunii Centru.

In finalul reuniunii de la Sibiu, membrii CM PR Centru au fost informati si despre activitatile cuprinse in Planul de comunicare pentru Programul „Regiunea Centru”, prin care resursele disponibile si activitatile derulate vor fi aduse la cunostinta publicului larg, concomitent cu sublinierea impactului pe care fondurile europene il au la dezvoltarea societatii romanesti.

„Noul Program al Regiunii Centru a pornit la drum in ultimul trimestru al anului trecut, dar partenerii nostri asteapta informatii clare, de ultima ora, pentru pregatirea proiectelor. Asa cum am pregatit toate prioritatile de finantare, intr-un larg cadru partenerial, bazandu-ne pe experienta pe care am dobandit-o din 2007 incoace, acum suntem in faza de a lansa noile cereri de apeluri de proiecte. De aceea, pe de o parte lucram cu Comitetul de Monitorizare pentru definirea metodologiilor de evaluare si selectie a proiectelor, iar pe de alta parte mergem in teritoriu pentru a informa potentialii solicitanti de fonduri despre oportunitatile de finantare.

In urmatorii sapte ani se vor investi – in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – peste 1,15 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, la care se vor adauga peste 230 milioane euro cofinantare din partea Guvernului Romaniei, resurse care vor fi gestionate de ADR Centru pentru dezvoltarea regiunii noastre. Am organizat deja doua sedinte ale CM PR CENTRU 2021-2027 si am discutat detalii despre 10 prioritati, care cuprind interventii pe toate cele 5 obiective de politica ale UE. La inceputul urmatorului trimestru, la nivel regional, toti potentialii beneficiari vor sti exact care sunt conditiile de finantare si vom putea lansa ghiduri de finantare clare si explicite. Este important sa prezentam lucruri concrete celor care doresc sa acceseze fonduri europene, astfel incat proiectele lor sa fie eligibile sa poata fi rapid contractate si sa ne atingem tintele de absorbtie a fondurilor europene alocate”, a declarat, dupa incheierea acestei sedinte a CM PR Centru, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru si Presedinte al Comitetului de Monitorizare a Programului .

ADR Centru

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.