ADR Centru: Ateliere regionale pentru pregătirea de proiecte destinate spațiilor urbane cu facilități atrăgătoare pentru cetățeni

- Administratie - februarie 25, 2023
Distribuie

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru impreuna cu Asociatia ROREG (Asociatia Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania) au organizat, in perioada 22-24.02.2023, o suita de ateliere regionale, axate pe discutii practice privind prioritatile de finantare prevazute in Programul „Regiunea Centru” 2021-2027, program coordonat de ADR Centru in calitate de Autoritate de Management. Peste 50 de persoane au participat la patru ateliere practice de lucru, care au adus in discutii tematica regenerarii urbane, a cresterii eficientei energetice a cladirilor, mobilitatea durabila, infrastructura verde-albastra, turismul si inovarea sociala, prin prisma cerintelor fondurilor europene si a realitatilor actuale din comunitatile locale din Regiunea Centru.

Scopul acestor ateliere a fost ca expertii din administratia publica sa inteleaga mai bine noile concepte de „Bauhaus european”, infrastructura verde-albastra, cerintele de eficienta energetica, dar si provocarile ce apar la proiectele de mobilitate electrica, in corelare cu aplicatiile de turism si inovare sociala. Toate aceste aspecte sunt esentiale in elaborarea cererilor de finantare prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027. Viziunea europeana a acestor prioritati a fost completata de prezentarea unor solutii aplicabile la cerintele ce vor fi prevazute in ghidurile Programului, pe baza exemplelor si a informatiilor din proiectele europene coordonate de ADR Centru in Regiunea Centru: Color Circle, RAMSAT, E-MOB.

„Fondurile europene in perioada 2021-2027 sunt alocate proiectelor care vor rezolva problemele din domeniul regenerarii urbane, pentru orase care vor genera solutii de spatii verzi si suprafete de apa pentru cetateni, care sunt puse in valoare si valorificate prin implicarea comunitatilor locale. Am explicat de ce Uniunea Europeana finanteaza proiectele de mobilitate electrica si nu constructia de parcari, am vorbit despre proiectele pentru spatii verzi verzi, care nu se rezuma doar la plante ci la sistemul ce e sub structura verde si panza freatica, am prezentat date concrete referitor la eficienta energetica si fondurile europene care genereaza economii, dar si despre patrimoniul cultural si istoric, incluziunea sociala in dezvoltarea turismului. Poate, mai important decat orice detaliu tehnic, am subliniat expertilor din administratie care pregatesc proiecte importanta de a pregati cererile de finantare, centrandu-se pe nevoile reale ale cetatenilor, sa faca proiecte cu si pentru oameni, sa implice comunitatile locale in definirea viitoarele investitii” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Orase atractive care cresc, dar isi respecta istoria, comunitati active prin oameni, constructia centrelor urbane placute ochiului si sufletului – cu „locuri instagramabile”, cum plastic s-a exprimat un participant – au fost principalele mesaje ce au fost transmise constant pe parcursul atelierelor, desfasurate la Sighisoara, in centrul geografic al Regiunii Centru. Participantii la cele patru ateliere au reprezentat personalul tehnic din consilii judetene, primarii de orase si municipii din Regiune, cu experienta in scrierea de proiecte europene si nu numai, care deja lucreaza la viitoarele cereri de finantare. Lectori au fost experti din ADR Centru, alaturi de experti independenti pe tematica fiecarui tip de atelier de lucru, care au prezentat informatii de actualitate pe temele propuse, exemple de proiecte si solutii.

Aceste intalniri au fost foarte utile prin dialogul generat intre expertii din administratie implicati in scrierea proiectelor si expertii ADR Centru ce coordoneaza viitoarele fonduri regionale in perioada 2021-2027. Pe parcursul atelierelor a rezultat un schimb de informatii actualizate, s-au identificat problemele si provocarile din teren, dar au fost subliniata si necesitatea de a relua aceste discutii intr-un cadru largit, ce completeaza prezenta expertilor tehnici, care elaboreaza proiectele europene, cu expertii din directiile de urbanism si cu persoanele ce iau puterea de decizie in administratie.

„Energy is money and we can save both” (energia costa si va sustinem in economisirea ambelor) a fost mesajul primului atelier pe tema regenerarii urbane si imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor, care au fost completate de exemplele practice din proiectul european Color Circle implementat de ADR Centru. Regenerarea urbana – si procesul complex care implica imbunatatirea conditiilor de viata in orasele din Regiunea Centru – pot fi realizate prin dezvoltarea si modernizarea infrastructurii, reabilitarea cladirilor si a spatiilor verzi, atat in cartierele rezidentiale cat si in zonele centrale ale localitatilor. De asemenea, orasele trebuie sa poata oferi servicii si solutii integrate de energie durabila mai eficiente, astfel incat, impreuna, sa avem o amprenta pozitiva asupra oamenilor si mediului inconjurator.

Electromobilitatea in arealele urbane si provocarile din domeniu au fost prezentate de expertii Ministerului Dezvolatrii, Lucrarilor Publice si Administatiei implicati in derularea achizitiilor din proiecte europene de vehicule electrice in perioada 2014-2020 sau prin PNRR, dar si din prisma experientei de utilizare sustinuta de catre reprezentntii societatii de transport public Brasov, unde sunt in circulatie peste 100 de autobuze electrice. Timpul trece repede si atentia ce trebuie acordata in aceste proiecte se muta de pe achizitia mijloacelor de transport pe componentele de suport tehnic, mentenanta, dar si a garantiei s-a specificat pe parcursul atelierului.

Atelierul de infrastructura verde si spatii verzi a sublinit pasii ce trebuie realizati in aceste proiecte: identificarea zonelor verzi si albastre existente in oras (parcuri, lacuri, zone umede si rauri), evaluarea posibilitatii de consolidare sau extindere, planificarea proiectului verde si albastru in mod integrat, abordand problemele legate de apa, energie, transport si dezvoltare imobiliara in mod coerent si durabil, implicand activ comunitatea in procesul de planificare si dezvoltare, prin consultari publice, grupuri de lucru si alte mijloace de participare activa a cetatenilor in luarea deciziilor.

Nu in ultimul rand, in privinta inovarii si a cresterii gradului de incluziune sociala in proiecte de dezvoltare a turismului, experienta ADR Centru in proiectul RAMSAT, a fost valorificata prin discutii cu reprezentantii comunitatilor din Rasinari, Viscri si Biertan. Din partea Fundatiei „Mihai Eminescu Trust”, d-na Caroline Fernolend a prezentat modul cum spatiul rural romanesc trebuie sa-si valorifice oportunitatile si unicitatea, prin utilizarea durabila a resurselor oferite de patrimoniul cultural si natural, ceea ce va permite dezvoltarea unui turism responsabil, de calitate, avand grija de mediul inconjurator si de mostenirea culturala, cu beneficii comunitatilor locale.

ADR Centru

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.