Primarul Gabriel Pleșa, explicații pentru întoarcerea în PNL, dar și un mare reproș pentru conducerea USR-ului

- Actualitate - ianuarie 17, 2024
Distribuie

Miercuri, 17 ianuarie 2024: invitat în emisiunea „La Ordinea Zilei” de la Radio HIT FM Alba, primarul Gabriel Pleșa a comentat situația politică generată de reîntoarcerea sa „la rădăcini”, în PNL, după ce a părăsit în decembrie 2023 USR-ul, partidul din partea căruia a câștigat mandatul de primar:

„Știți, întotdeauna, acasă e cel mai bine, toți cei care pleacă în lume să-și facă un rost, întotdeauna se întorc cu drag acasă.

Eu am făcut politică liberală din crez și nu din vreun interes anume, provenind din mediul privat, încă din 1998. Am deținut opt ani de zile chiar o funcție onorantă de vicepreședinte al organizației municipale Alba Iulia, am fost vreo patru mandate consilier local, deci am fost tot timpul legat de Municipiul Alba Iulia, orașul meu natal, de altfel, am fost viceprimar al Muncipiului Alba Iulia timp de 5 ani, și de trei ani și ceva sunt primar al municipiului. Vă spun cu toată sinceritate că întotdeauna am fost atașat de valorile de centru-dreapta, de valorile liberale.

De altfel, când am fost obligat (obligat datorită conjuncturii) să plec din partid pentru a avea posibilitatea să candidez în 2020, am făcut-o cu un mare regret și cu o mare durere în suflet, pentru că mă despărțeam de 20 de ani de politică liberală, și de implicare atât în problemele comunității, cât și în zeci de campanii pe care lea-m dus pentru PNL – și campanii locale, parlamentare, europarlamentare, prezidențiale și referendumuri și toate cele care au fost din 1998 până în 2020.

Se știe și toată lumea a înțeles foarte bine de ce am făcut acest pas, practic l-am făcut tot pe eșicherul politic de dreapta, mergând la USR, un partid reformist, un partid tânăr, care are electoratul lui și împreună cu care (deși era o echipă pe care am cunoscută în 14 februarie 2020, când am făcut acel pas) am făcut o campanie electorală bună, chiar dacă am făcut-o cu masca pe figură și în stradă, și am câștigat Primăria Alba Iulia, culmea împotriva candidatului propriului meu partid, și am reușit chiar să facem o majoritate în Consiliul Local Alba Iulia, deși eu aveam doar 7 consilieri, PNL avea 9, erau 4 PSD, și un independent. Am reușit să facem o majoritate, am numit doi viceprimari: unul de la liberali, unul de la USR, așa este și acum. Și am reușit să avem vreo doi an de zile o majoritate stabilă în Consiliul Local, după care lucrurile puțin s-au deteriorat la începutul anului trecut. Și se știe cât de greu mi-a fost să trec și Bugetul și alte ăproiecte importante… pentru, mă rog, că PNL-ul avea oarecum un candidat sau pe cineva care dorea să candideze la Primărie și eu eram practic deja în Opoziție. Și de aceea, de fapt, anul 2023 nu a fost ușor.

Da, consider că am venit acasă, și am intrat oarecum pe ușa din față… pentru că sondajele, nu doar ale PNL și de la PSD și ale altora, m-au dat în față în preferințele albaiulienilor, chiar dacă candidam și de la USR. Dar sigur, cu PNL am șansa să fac majoritate și în Consiliul Local și să pot duc mai ușor politic tot ceea ce mi-am propus pentru al doilea mandat, continuarea proiectelor administrative din primul mandat.

Dar m-am întors acasă, pentru că este partidul meu și mă bucur pentru că dânșii au insistat să fac acest lucru, încă chiar prin președintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, prin președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, pe care l-am respectat întotdeauna ca om politic și om de administrație. Și atunci m-am simțit onorat să fac acest pas.

Citește și:

Sigur, asta n-a însemnat că am avut vreo problemă deosebită sau vreun conflict cu foștii mei colegi de la USR, poate doar reproșindu-le că eram puțini primari în țară, șapte (5 de municipii și 2 de sectoare în București), probabil că ar fi trebuit mult mai mult să ne sprijine mai mult conducerea centrală.

Pentru că din păcate, în cursul anului trecut, deși eram unul din primarii de municipii importante, președintele USR-ului a venit o singură dată, deși erau multe evenimente. Au venit parlamentari, au venit oameni de la nivelul 2 din conducere, dar din păcate n-am beneficiat de sprijinul acesta măcar logistic sau prin prezența președintelui partidului. La fel cum primarul Diominic Fritz a fost vizitat o singură dată, deși știm foarte bine că în 2023 Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană.

E singurul meu reproș: lipsa asta de pragmatism oarecum sau de înțelegere a faptului că dacă vrei în 2024 să câștigi campanii electorale sau să faci o figură bună, trebuie să fii mult mai mult în teren, la munca asta de jos, și nu neapărat în funcția în care ești la ora actuală, vorbesc de funcții parlamentare și altele…

Da, trebuie să vă spun că de o lună de zile mă simt mult mai liniștit, mult mai întărit, și dați-mi voie să spun că simt că am ușile deschise acolo în ministere și în agenții, unde trebuie să duc și să lupt pentru proiectele albaiulienilor”.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.