Prefectul de Alba, Nicolae Albu: Suntem singurul județ care am deschis târgurile de animale după pandemie

- Administratie - decembrie 8, 2023
alba
Distribuie

Prezent vineri, 8 decembrie 2023, în emisiunea La Ordinea Zilei de la Radio HIT FM Alba, prefectul județului Alba a abordat mai multe subiecte. În ceea ce privește târgurile rurale și siguranța alimentară, Nicolae Albu a precizat: „Am fost luna trecută la târg în zona Sebeșului. Vreau să reamintesc faptul că suntem singurul județ din țară care am deschis târgurile de animale… după pandemie.

Am avut un program foarte bine fundamentat de specialiștii de la DSV (n.r. DSVSA Alba), împreună cu directorul Spânu (n.r. – Vasile Francisc Spânu), cu ajutorul UAT-urilor, a Consiliului Județean Alba, a DSP-ului și a celor care se ocupă de ordinea publică, pentru că noi monitorizăm, când avem târguri, de la intrare până la ieșire din județ, am reușit nu numai să ținem târgurile deschise (și aici avem târgurile de bovine, ovine, caprine – sunt închise târgurile de porci și păsări), dar noi astăzi nu avem nici un focar de pestă porcină în județul Alba, dar facem monitorizare. Este un focar de pestă pe județul Sibiu, unde avem un program comun.

Iar la trichină, avem un singur caz la Cugir, de aceea facem un apel ca fiecare proprietar de animale să le înregistreze la medicul veterinar. De obicei, apar probleme acolo unde nu sunt înregistrate animalele. Și ce vreau să mai precizez, faptul că acolo unde nu sunt înregistrate animalele, proprietarul nici nu poate fi despăgubit. Dacă are mai multe animale, în primul rând se protejează pe el, pentru că știe sigur că este sănătos, iar dacă se întâmplă ceva, este despăgubit la valoarea reală.

Dacă nu are documentație, nu poate fi despăgubit, și facem controale destul de stricte. Cei de la DSV (n.r. – DSVSA Alba) monitorizează cazul de trichină de la Cugir.

De aceea facem un apel de fiecare dată ca animalele să fie înregistrate la medicul veterinar. Ele nici nu pot fi transportate dintr-un loc în altul dacă nu au documente.

Se știe că județul Alba are peste 60 la sută zonă montană, zonă împădurită. DSV-ul are medici veterinari de liberă practică, avem puncte medicale în tot județul și toți crescătorii de animale trebuie să aibă animalele înregistrate. În primul rând pentru siguranța lor, a familiei lor, chiar și pentru eventuale despăgubiri, dacă se întâmplă ceva”. (foto: arhivă)

Service camioane
Comments are closed.