PLÂNGERE PENALĂ: Primarul mun. Sebeș, Dorin Nistor, acuzat că ar fi folosit ilegal bunuri ale Primăriei Sebeș

- Administratie - martie 15, 2021
Distribuie

Prezent în cadrul unei emisiuni la postul regional de Radio HIT FM Alba, președintele Partidului Verde Alba și vicepreședinte la nivel național, Nicolaie Matei, a făcut mai multe dezvăluiri în ceea ce privește o serie de fapte posibil ilegale care ar fi fost săvârșite de edilul Sebeșului – Dorin Nistor (PNL). De altfel, fostul consilier local al mun. Sebeș, Nicolaie Matei a făcut în această dimineață și o plângere penală împotriva primarului în funcție al mun. Sebeș.

În cauză, acesta a arătat procurorilor DNA din cadrul Serviciului Teritorial Alba că Dorin Nistor ar fi “furat pentru câteva zile/ore cel puțin 2 utilaje aparținând Primăriei Sebeș, folosite în interes personal”, respectiv în interesul unei alte UAT. Este vorba despre comuna Vințu de Jos, pentru a-l ajuta în campania electorală pe vărul său, candidatul PNL la acea dată pentru funcția de primar – Barbu Petru Ioan.

Între timp, Barbu Petru Ioan a câștigat alegerile și ocupă funcția de primar al comunei Vințu de Jos, însă este cercetat penal pentru o evaziune fiscală de peste 40.000 de lei (fapte de corupție care ar fi avut loc în luna decembrie 2020). Din datele noastre, cercetările nu fac referire și la informațiile dezvăluite de către liderul Partidului Verde.

În speță, este vorba despre folosirea unui autogreder și a unui cilindru compactor, (aparținând Primăriei Sebeș) în timpul campaniei electorale din 2020 (lunile august-septembrie), fără ca în cadrul Consiliului Local Sebeș să existe vreo hotărâre de consiliu în acest sens.

De partea cealaltă, candidatul Barbu și-a postat mai multe poze pe pagina de Facebook a PNL Vințu de Jos, alături de utilajele Primăriei Sebeș, precizând că ar fi vorba despre “sponsorizări” și prietenii.

Redăm mai jos plângerea penală înregistrată la DNA Alba:

“În fapt, în perioada august-septembrie 2020, primarul în funcție al mun.Sebes, Dorin Nistor, a dispus în nume personal un bun public, achiziționat de Primăria Mun.Sebeș din fondurile publice ale municipalității – AUTOGREDER și COMPACTOR. Acesta a efectuat în mod ILEGAL  lucrări de întreținere  a mai multor tronsoane de drum într-o altă localitate/UAT Vințu de Jos, pe baza legăturii de rudenie care există între primarul Dorin Nistor și candidatul de atunci, actualul primar Barbu Petru Ioan.

Menționez că acest lucrări, din informațiile publice, au fost realizate încălcându-se mai multe prevederi și norme legale, cele mai multe de factură penală. Astfel,

  • în calitatea sa de primar, Dorin Nistor a folosit fără aprobarea CL Sebeș a celor două utilaje în interesul și folosul Comunei Vințu de Jos, unde vărul său Barbu Petru deținea doar funcția de viceprimar la data respectivă
  • în calitatea sa de primar, Dorin Nistor a dispus inclusiv de angajații din cadrul Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, deși în fișa postului lor nu este stipulată prestarea de servicii de utilitate publică destinate unei alte UAT, lucru total ilegal
  • Vă rog să rețineți și faptul că SPAP Sebeș nu deține COD CAEN care să permită desfășurarea de astfel de lucrări edilitare desfășurate în comuna Vințu de Jos, fără niciun contract de închiriere, proiecte tehnice sau alte avize.
  • Nu există foi de parcurs sau alte documente doveditoare prin care cele două utilaje au fost folosite de către primarul Dorin Nistor pe raza comunei Vințu de Jos, deși viceprimarul Barbu a postat mai multe poze pe pagina de socializare personală, dar și pagina de partid a “PNL Vințu de Jos” (anexate prezentei plângeri penale)
  • Nu există niciun decont de carburanți care să indice folosirea utilajelor pe raza Comunei Vințu de Jos, ceea ce presupune o dublă infracțiune atât în ceea ce privește execuția bugetară a Comunei Vințu de Jos, dar și a Primăriei Sebeș
  • Declarația viceprimarului Barbu (UAT Vintu de Jos) amintește de “sponsorizari” prin care Primăria Sebeș ar fi făcut aceste lucrări pe raza UAT Vințu de Jos, ceea ce este un neadevăr: CL Sebeș nu a emis nicio HCL cu privire la susținere a vreunei sponsorizări din fondurile publice ale locuitorilor mun. Sebeș; Redau declarația personala semnata de viceprimarul Barbu, folosind fotografia cu utilajul (autogreder) aparținând UAT Sebeș:
  • PNL Vintu de Jos. 2 septembrie 2020.#construimimpreuna #PetruIoanBarbu. Faptele mereu demonstrează de ce vorbele nu înseamnă nimic! Petru Ioan Barbu, interesat de problemele oamenilor, ia inițiativă și se implică cu toate forțele și cunoștințele sale, pentru a reuși să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor, din comunitatea sa! Cu ajutorul utilajelor și a fondurilor primite de la sponsori, convinși de acesta, s-a reparat drumul din localitatea Inuri, de mai multe ori, punându-se piatră și asigurându-se scurgerea apei pluviale prin săparea șanțurilor pe marginea drumului. Acesta este doar un exemplu al implicării și devotamentului domnului Petru Ioan Barbu! Speram să faceți alegerea cea mai bună și să ii dați ocazia sa-și pună în aplicare pregătirea și experiența sa, ca tot ceea ce și-a propus pentru comuna noastră să devină realitate!” (proba FOTO 4_Declarația personală a viceprimarului Barbu, pe pagina PNL Vintu de Jos, cu privire la folosirea utilajelor aparținând UAT Sebeș

Întrucât considerăm că faptele mai sus prezentate ar putea fi încadrate la art. 238, alin.1, din CODUL PENAL (LEGEA nr. 286/2009), dar contravine și prevederilor Codului Administrativ, înaintăm cu sinceritate prezenta plângere și vă rugăm să vă sesizați și să dispuneți măsurile legale împotriva acestor abuzuri evidente”, se arată în plângerea penală înregistrată astăzi la DNA Alba.

Contactat telefonic, primarul mun. Sebeș, Dorin Nistor nu a răspuns apelului pentru a-și expune punctul de vedere.

De asemenea, primarul com. Vințu de Jos a avut telefonul închis și nu a putut fi contactat.

Service camioane
Comments are closed.