Obeliscul din Alba Iulia s-a înclinat

- Administratie - aprilie 11, 2023
Distribuie

Aflat pe latura de est a Cetății bastionare în stil Vauban de la Alba Iulia, în fața Porții a III-a a Cetății, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan s-a înclinat. Greu de spus care sunt motivele acestei înclinări, dar să încercăm să facem acest lucru cu ajutorul lui Călin Șuteu, specializat în arheomagnetică și geofizică.

L-am întrebat pe arheologul albaiulian Călin Șuteu dacă monumentul s-a mișcat într-o parte, dacă s-a înclinat:

„Pe scurt, da, de ceva timp. Acum am aparatura cu care pot zice clar asta… Ar merita o monitorizare, măsurători repetitive. Toate lucrările recente din Cetate nu cred că au ajutat. Tăierea adâncă a drumului de acces auto, plus trepidațiile aferente, plus o regularizare imperfectă a regimului apelor pluviale (bănuiesc, nu știu sigur situația), plus situația fundației pe piloni de stejar (menționată mai sus) au dus la tasare. Sunt multe elemente de piatră dislocate și cu fisuri/ pierderi, atât pe monument, cât și pe amenajarea recentă a squar-ului, din punctul meu de vedere alarmant de multe. Aici ar putea fi și de la vandalizarea ce continuă, dar eu cred că este un efect combinat, adăugat tasării”, conform lui Călin Șuteu, manager al Gigapixel Art SRL.

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan de la Alba Iulia a fost ridicat în anul 1937 în urma unei conscripții publice organizate de Despărțământul ASTRA din Alba Iulia, mulți donatori fiind elevi din județ.

Monumentul a fost inaugurat în prezența regelui Carol II și a tânărului Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia.

Având o înălțime de 22,5 metri, Obeliscul este opera sculptorului Iosif Fekete Negrulea și a arhitectului Octavian Mihălțan.

În interiorul soclului care sprijină obeliscul se află o celulă simbolică, în partea de est se află o Victorie Înaripată ținând în mână o cunună de lauri, iar în partea de vest un basorelief în care sunt reprezentați liderii răscoalei din 1784: Horea, Cloșca și Crișan.

Obeliscul este înscris în Lista monumentelor istorice din județul Alba cu cod LMI AB-III-m-B-00401, având denumirea Obeliscul închinat memoriei lui Horea, Cloșca și Crișan.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.