O poveste cu bandiți și jandarmi după 100 de ani… văzută de strănepotul sergentului Ioan Barabaș

- Din Judet - mai 12, 2023
Distribuie

Povestea cu bandiții din anii 20 ai secolului XX (povestea furnizată de Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale) este continuată de Gabriel Altomi, strănepotul unuia din jandarmii care au reușit neutralizarea bandiților despre care se face vorbire în ziarul „Alba-Iulia”.

Mărturisirea albaiulianului Gabriel Altomi, strănepotul jandarmului Ioan Barabaș:

„Dragi prieteni,

Astăzi am avut o surpriză de proporții. După o vizită la Arhivele Naționale, am descoperit un articol din anul 1924, care m-a lăsat cu gura căscată. Nu mă așteptam ca pensiunea pe care familia mea o deține să aibă o istorie atât de spectaculoasă! Sunt extrem de mândru de străbunicul meu (Serg. Instr. Barabaș Ioan) și vreau să împărtășesc cu voi această poveste uimitoare.

În anii 1920, județul Alba era terorizat de o bandă de bandiți, conduși de Avrămuț zis Illa Pădurii și Damian Ion zis Bellga. Acești răufăcători au săvârșit numeroase furturi și crime, și au fost căutați ani de zile, fără succes. Dar, în 1924, o echipă de jandarmi, din care a făcut parte Serg. Instr. Barabaș Ioan (străbunicul meu), a reușit să-i prindă într-un sat de munte, în apropiere de pensiunea familiei mele.

Este impresionant să aflăm că străbunicul meu și comunitatea din zona pensiunii noastre au avut un rol atât de important în prinderea acestor bandiți notorii. În articol se menționează că jandarmii au fost recompensați pentru curajul și istețimea lor, iar meritul prinderii bandiților a fost atribuit în mare parte lor, dar și comunității care i-a sprijinit.

Simt o mândrie uriașă în acest moment, să știu că străbunicul meu a făcut parte din acea generație de oameni curajoși, care au contribuit la stabilirea ordinii și liniștii în zonă. Pensiunea noastră nu este doar un loc de odihnă și recreere, ci și un simbol al istoriei bogate și fascinante a acestor locuri.

Vă împărtășesc aici fotografia articolului original pentru a putea citi și voi această poveste incredibilă. Să nu uităm să ne mândrim cu trecutul nostru și cu oamenii care au luptat pentru ca noi să trăim într-un loc mai bun.

Cu drag,
Gabriel”

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.