e-MOB: Mobilitate electrică – soluția de viitor în zonele urbane

- Administratie - mai 12, 2023
Distribuie

Mobilitatea electrica, componenta a tranzitiei verzi, este considerata de Uniunea Europeana ca fiind una din cele mai importante transformari ce va fi realizata in Statele Membre pana in 2050. Cresterea numarului de vehicule verzi este unul din instrumentele utilizate de CE pentru indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon cu 55% pana in 2030 si respectiv de neutralitate climatica pana in 2050, iar aceste obiective pot fi atinse numai prin imbunatatirea instrumentelor de politica existente si prin implicarea activa administratiilor locale, regionale si centrale, inclusiv prin facilitarea schimburilor de experiente si cunostinte cu alte regiuni din Europa.

Acestea sunt doar cateva dintre temele dezbatute in cadrul conferintei Electrificarea Europei: Politicile Regionale si Strategiile ca factori cheie ai E-Mobilitatii (Electrifying Europe: Regional Policies and Strategies as Key Drivers of E-Mobility) desfasurata joi, 11 mai 2023 in sala de evenimente a Stadionului Municipal din Sibiu. Acest eveniment, organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in parteneriat cu Primaria Municipiului Sibiu, a reprezentat un forum de prezentare si dezbatere a politicilor regionale, nationale si europene din domeniul mobilitatii si respectiv de integrare a unor solutii sustenabile de mobilitate electrica in sistemele publice de transport a pasagerilor.

„Mobilitatea electrica reprezinta o prioritate pentru Regiunea Centru, iar odata cu alocarile financiare din cadrul programelor aferente perioade 2014-2020, aceste solutii au inceput sa fie introduse in tot mai multe localitati urbane. Fie ca vorbim de municipii resedinta de judet, sau de alte municipii si orase din Regiunea Centru, multe au ales sa inlocuiasca vehiculele cu combustibili fosili, uzate tehnic si moral, utilizate in transportul public cu vehicule electrice sau hibride. De exemplu, prin POR 2014-2020, in Regiunea Centru au fost investiti peste 293 milioane euro in reabilitarea sistemului de transport public. Pe langa cele 63 troleibuze si 188 autobuze electrice, s-au achizitionat si vehicule hibrid, au fost construite depouri, statii de incarcare, au fost extinse liniile existente si au fost create benzi dedicate pentru transportul public etc.

Prin implicarea in proiectul E-MOB ne-am propus sa facilitam cooperarea dintre autoritatile publice din Regiune cu alte organizatii similare si sa ne imbunatatim instrumentele de politica existente, inclusiv Prioritatea 4 din Programul ”Regiunea Centru”. Astfel, in actuala perioada de finantare, prin PR Centru municipalitatile isi pot reinnoi flota de autovehicule destinate transportului public si pot achizitiona noi vehicule electrice. Este important sa invatam de la altii si sa preluam bune practici, atat in materie de tehnologii cat si tehnici si sa ne asiguram ca prin implementarea acestor sisteme de mobilitate imbunatatim calitatea vietii in mediul urban, contribuind la atingerea obiectivelor de clima si mediu ale Comisiei Europene”, a precizat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Conferinta ce a reunit peste 100 de participanti – reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, locale si judetene, ai mediului academic, ai companiilor precum si reprezentanti ai societatii civile din opt tari europene: Germania, Austria, Franta, Spania, Ungaria, Croatia, Grecia si Romania – a fost si un bun prilej de a prezenta rezultatele schimburilor de experienta si bunele practici din domeniul mobilitatii electrice identificate pe parcursul implementarii proiectului E-MOB ”Integrated actions towards enhanced e-mobility in European regions” (Actiuni integrate pentru cresterea e-Mobilitatii in Regiunile din Europa), finantat prin programul Interreg Europe. Pe langa oportunitatea excelenta de a a invata bune practici din domeniul mobilitatii, acest eveniment a fost si o oportunitate excelenta de networking pentru organizatiile din Regiunea Centru.

Primaria Sibiu a modernizat sistemul de transport public din Sibiu, prin innoirea flotei de autobuze cu vehicule prietenoase cu mediul, inclusiv electrice. Am digitalizat sistemul de ticketing si de informare a calatorilor, precum si cel de management al flotei. Urmatorul pas pentru Sibiu in scaderea gradului de poluare cauzat de trafic este acela de a extinde transportul public ecologic catre zona metropolitana. In acest sens, impreuna cu celelalte 9 UAT-uri partenere in ADI Transport Metropolitan, am depus proiecte in cadrul PNRR pentru achizitia de autobuze electrice si a unor statii de incarcare publice. Toate acestea le-am realizat in principal cu fonduri europene nerambursabile, esentiale pentru finantarea proiectelor de dezvoltare a Sibiului, acestea suplimentand consistent bugetul local al orasului. In acest context, conferinta organizata de ADR Centru a fost realmente utila pentru noi, ca administratie locala, prin feedback-ul si ideile exprimate de specialisti in domeniu”, a declarat primarul municipiului Sibiu, doamna Astrid Fodor, dupa incheierea evenimentului organizat la Stadionul Municipal.

Informatii supliementare:

Proiectul ,,E-MOB– Integrated actions towards enhanced e-mobility in European Regions/ Actiuni integrate pentru cresterea e-mobilitatii in Regiunile din Europa”, este un proiect finantat prin programul Interreg Europe si este implementat la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Prin intermediul acestui proiect, noua parteneri internationali din Germania, Austria, Franta, Spania, Ungaria, Croatia, Grecia si Romania au in vedere imbunatatirea instrumentelor de politica din domeniul mobilitatii electrice, cu accent pe introducerea solutiilor de mobilitate in sistemele de transport de calatori. Astfel, pentru a facilita imbunatatirea programelor si politicilor care ghideaza mobilitatea electrica in regiunile partenere, pe perioada proiectului E-MOB s-au desfasurat o serie de activitati de invatare interregionala, de tip peer-review/evaluare „inter-pares”, s-a elaborat un ghid cu exemple de bune practici ,s-au facut schimburi de idei si solutii in domeniul mobilitatii electrice si au fost elaborate planuri de actiune pentru imbunatatirea instrumentelor de politica vizate. Pentru informatii suplimentare privind acest proiect va invitam sa consultati http://www.adrcentru.ro/e-mob/

ADR Centru

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.