Măsuri luate la nivelul județului Alba pentru prevenirea consumului de alcool, tutun şi substanţe psihoactive în rândul elevilor. Prefectul Nicolae Albu: ”Siguranța elevilor– o prioritate fundamentală pentru instituțiile publice!”

- Anunturi Publice - iunie 28, 2022
alba
Distribuie

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural al județului Alba, desfășurată luni, 27 iunie a.c, prefectul Nicolae Albu a ridicat problema consumului de tutun, alcool și substanțe psihoactive în rândul tinerilor.

Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba au precizat că se desfăşoară în permanență acţiuni comune de prevenire a consumului de alcool şi substanţe psihoactive.

Comisar șef de poliție, doamna BRAȘOVAN Cristina, șef birou CRPECA Alba a declarat faptul că acţiunile vizează informarea şi conştientizarea efectelor şi riscurilor pe care le produce consumul de alcool şi substanţele psihoactive. Discuţiile interactive purtate cu tinerii s-au referit la importanţa alegerii cu atenţie a anturajului şi a deciziilor pe care aceştia le iau, implicaţiile medicale, sociale şi legale ale consumului de alcool şi substanţe interzise.

Măsurile de prevenire a consumului ilicit de droguri constau în totalitatea activităţilor desfăşurate în colaborare cu alte instituţii abilitate, în scopul evitării începerii consumului, întârzierii debutului acestuia, evitării trecerii la un consum cu risc mai mare şi promovării unui stil de viaţă sănătos.

Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire  Evaluare și Consiliere Antidrog Alba a fost și va fi prezentă în comunitate desfășurând activități de prevenire a consumului de droguri la cele mai importante evenimente, concerte, în zonele de agrement, tabere școlare și centrele DGASPC Alba.

Persoanele  care se confruntă cu probleme legate de droguri se pot adresa Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, care acordă servicii integrate de evaluare și asistență psiho-socială, acestea fiind gratuite si confidențiale. 

La activitățile de prevenire în comunitate participanții sunt informați cu privire la efectele consumului de alcool și droguri, au posibilitatea să conștientizeze riscurile consumului de substanțe psihoactive si importanta alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber.

Totodată, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, alături de reprezentanții Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au desfăşurat o acţiune de prevenire şi combatere a consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan.

Cu această ocazie, șoferii au avut posibilitatea să conștientizeze riscurile la care se expun, dar și la care îi expun pe ceilalți participanți la trafic, conducători auto sau pietoni, dacă se urcă la volan sub influența substanțelor interzise

Activitățile de prevenire sunt desfășurate in sistem integrat, in școala, familie și comunitate, alături de reprezentanții IPJ Alba, IJJ Alba și ANITP-Centrul Regional Alba Iulia. 

În ceea ce privește consumul de tutun și alcool, domnul Cornel Sandu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Alba a arătat că unitățile alimentare din incinta școlilor nu comercializează aceste produse, elevii procurându-le din exteriorul unităților școlare.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba si ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor au efectuat acțiuni de control, în baza Legii nr. 64/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, precum și modificarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, la unitățile alimentare amplasate lângă unități școlare având ca scop verificarea comercializării de tutun și alcool la tineri sub vârsta de 18 ani și au aplicat amenzi unde a fost cazul.

Cu ocazia vacanței de vară, prefectul Nicolae Albu a solicitat reprezentanților instituțiilor abilitate să desfășoare acțiuni de informare și de prevenire a consumului de alcool și de substanțe psihoactive în cazul tinerilor.

”Pentru că vacanţa de vară prin specificitatea ei înseamnă deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice, poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni, considerăm că este necesar ca în intervalul de timp specific vacanţei, atât minorii cât și părinții să cunoască principalii factori de risc, dar și de protecție pentru prevenirea criminalității generate de consumul de substanțe psihoactive”. a precizat prefectul Nicolae Albu.

Astfel de activități vor fi desfășurate pe întreaga perioadă a vacanței, dar și în zilele următoare. Polițiștii, jandarmii și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba vor continua să se întâlnească cu elevii, tinerii – în tabere, în zonele de agrement, parcuri, cu ocazia unor evenimente sau manifestări culturale, dar și cu părinții acestora.

Totodată s-a luat în discuție posibilitatea difuzării unor spoturi cu mesaje de informare și de prevenire a consumului de alcool și de substanțe psihoactive, în cazul evenimentelor organizate de autorități publice locale.

Instituția Prefectului – Județul Alba

Service camioane
Comments are closed.