Marius Hategan, Președinte PNL Alba Iulia: Cea ce a prezentat domnul Pleșa, ca raport de activitate, este doar o aventură administrativă, care nu arată decât cum ar trebui să stea lucrurile în realitate

- Administratie - octombrie 27, 2023
Distribuie

Am asistat, recent, la darea de seamă a domnului primar Pleșa, după trei ani de mandat. Ne-am obișnuit ca astfel de ieșiri la rampă să însemne, în cazul său, multe omisiuni, adevăruri spuse pe jumătate, preluări de inițiative și, în general, fabricarea unei imaginii care nu are legătură cu realitatea. Pentru că așa a înțeles actualul primar că se procedează: vii, preiei ce au lăsat alții început, cu surse de finanțare, cu proiecte clare, dar lipsit de asumare și onoare duci lucrurile în haos și riști munca a zeci, chiar sute, de oameni muncitori, chibzuiți, implicați.

Am înțeles valoarea unor proiecte recente, cu contracte de finanțare semnate în actualul mandat. Chiar îmi doresc ca ele să producă efecte cât mai rapid. Dar să fie clar: nu sunt de scuzat și de înțeles lipsa de organizare, haosul, pierderile imense de bani cu care se va confrunta orașul, ratarea unor proiecte europene, gestiunea financiară prin care dovedești că nu știi care sunt posibilitățile de transfer ale unor banii europeni și împrumuți orașul, cheltuieli de imagine pe care în campanie le acuzai și multe altele.

Sunt menționate, în acest raport, virtuți administrative care nu au nicio bază în realitate. Domnul Pleșa garantează economii prin vestita reorganizare a primăriei. Atât de bine s-au reglat lucrurile, încât, oricine a mai citit presa a înțeles la cât au ajuns cheltuielile de funcționare. Am mai oferit informația, dar nu pot să spun decât că lucrurile nu stau nici pe departe așa. E la fel de cunoscută situația construirii Grădiniței nr.16. După numeroase ezitări și dorința de a se renunța la acest proiect, pentru care vechea administrație a obținut finanțare europeană, costurile, prin nefinalizarea la timp și întârzieri în proceduri, vor fi suportate de oraș în foarte mare măsură. Ansamblul urban din zona Gheorghe Șincai, pentru care s-a luat acel împrumut de 19 milioane de lei, este un alt proiect ce va genera costuri suplimentare, pentru că termenul de execuție va fi depășit. În cazul multor alte obiective de investiții, cu surse de finanțare externă, sunt menționate termene de finalizare absolut nerealiste: sala de sport de la Școala Generală Avram Iancu, extinderea rețelelor de apă și canal în cartierele Orizont și Emil Racoviță șamd. Niciun cuvânt despre renunțarea la proiectul european pentru Muzeul Copiilor. Bani cu care, dacă s-ar fi făcut demersurile necesare, se puteau acoperi costurile altor proiecte cu finanțare europeană. Iar pomenirea proiectelor de mobilitate, care prin modul în care au fost gestionate au atins limita insuportabilității, vine doar din impresia că lumea va uita. Cum a uitat și domnul primar care sunt consecințele directe și indirecte, limitele de investiții la care va fi supus orașul, prin implicarea dânsului doar la nivel de filmulețe postate între două delegații.

Cu siguranță, domnului primar îi lipsesc lămuririle și în privința altor obiective, cum ar fi Centura de Nord. O temă pe care o pomenește, dar de care e străin în totalitate. Pentru care avem studiul de fezabilitate, semnăm protocolul cu C.N.A.I.R și intrăm în cele două comisii tehnice, iar în ianuarie 2024, vom putea licita proiectarea și execuția.

Ceea ce a prezentat domnul Pleșa, ca raport de activitate, este doar o aventură administrativă, care nu arată decât cum ar fi trebuit să stea lucrurile în realitate. Ar merita, probabil, o bifare punctuală, pentru diferența dintre cum și-au dorit albaiulienii să se întâmple și cum arată situația. Iar rezultatul ar fi exact nivelul promisiunilor deșarte și fără suport pe care le-a făcut în campanie. Pentru că, în toți acești trei ani, s-au întâmplat, de fapt, chestiuni cu care Alba Iulia nu s-a confruntat niciodată: proiecte ieșite din graficul de execuție, datorii, cheltuieli nejustificate, heirupism, haos și un edil care caută permanent vinovați în „greaua moștenire” și, cel mult, partide.

Service camioane
Comments are closed.