Alba Iulia se pregătește să găzduiască cea mai mare fabrică de cești de porțelan din Europa

- Din Judet - octombrie 27, 2023
Distribuie

Într-o veste de mare importanță pentru industria de producție a porțelanului, Alba Iulia se pregătește să găzduiască cea mai mare fabrică de cești de porțelan din Europa, printr-un parteneriat semnificativ cu IKEA. Proiectul este inițiat de compania locală IPEC SA, care a dezvoltat o colaborare solidă cu IKEA, fiind principalul furnizor de farfurii din porțelan pentru cunoscuta companie suedeză.

Investiția necesară pentru această fabrică va depăși 10 milioane de euro și ar urma să primească sprijin substanțial din partea guvernului român. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vizitat recent societatea IPEC din Alba Iulia pentru a discuta despre importanța acestui proiect și pentru a evalua potențialele scheme de ajutor de stat care să susțină dezvoltarea economică a României.

Dacă proiectul se va materializa, fabrica de cești de porțelan din Alba Iulia ar putea deveni cea mai modernă din lume. Tehnologiile folosite ar include inovații de vârf, iar fabrica ar urma să producă aproximativ 1% din producția mondială de cești din porțelan. Cu privire la forța de muncă, se estimează că vor fi necesare aproximativ 100 de persoane pentru a supraveghea tehnologia și sistemul de producție.

IPEC SA a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, cu aproximativ 500 de angajați. Fabrica existentă este puternic automatizată, iar noul proiect ar urma să extindă această automatizare și să aducă inovații tehnologice revoluționare.

Proiectul reprezintă o oportunitate semnificativă pentru industria manufacturieră din România și ar putea consolida poziția țării ca un hub important în producția de porțelan de înaltă calitate.

Service camioane
Comments are closed.