Majorare a cotei TVA pentru vânzarea de locuințe de la 5% la 9% începând cu anul 2024!

- Nationale - februarie 12, 2024
Distribuie

Începând cu anul 2024, cota TVA pentru vânzarea de locuințe a crescut de la 5% la 9%, conform noilor reglementări adoptate.

Potrivit condițiilor stabilite, pentru aplicarea cotei reduse TVA de 9% la vânzarea unei locuințe către o persoană fizică, trebuie îndeplinite următoarele criterii:

  • Suprafața utilă, conform Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, trebuie să fie de maximum 120 mp, excluzând anexele gospodărești.
  • Valoarea totală, inclusiv a terenului, nu trebuie să depășească suma de 600.000 lei, fără TVA.
  • Locuința trebuie să fie achiziționată de o persoană fizică individual sau împreună cu alte persoane fizice.
  • Locuința trebuie să fie locuibilă din momentul livrării.
  • Persoana fizică poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 9% începând cu 1 ianuarie 2024, fie individual, fie împreună cu alte persoane fizice.

De menționat că, prin Legea nr. 296/2023, s-a aprobat o derogare privind aplicarea cotei TVA de 5% în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024. Această derogare se aplică doar pentru actele juridice încheiate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, pentru care s-a prevăzut plata unui avans, iar livrarea urmează să se efectueze în anul 2024.

Verificarea respectării obligațiilor vânzătorilor privind aplicarea corectă a cotei reduse de TVA este transferată către notari. Acest transfer de responsabilitate fiscală este reglementat prin introducerea unui alineat (3^8) la art. 291, aplicabil începând cu 1 ianuarie 2024, privind organizarea evidenței promisiunilor de vânzare și a livrărilor prin „Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA, în format electronic.

Notarii publici au obligația de a verifica îndeplinirea condițiilor și de a completa Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA în momentul autentificării actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele respective. De asemenea, aceștia trebuie să menționeze în actele juridice respectarea obligațiilor și cota de TVA aplicată, indiferent dacă TVA se aplică la preț sau este inclusă în preț.

The post Majorare a cotei TVA pentru vânzarea de locuințe de la 5% la 9% începând cu anul 2024! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.