În cadrul vernisajului expoziției personale „Pietrele Timpului”, artistul aiudean Stefan Balog a donat o lucrare Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu

- Culture - februarie 19, 2023
Distribuie

Vineri, 17 februarie 2023, la Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a avut loc vernisajul expoziţia „Pietrele Timpului”, cu lucrări realizate de artistul aiudean Stefan Balog.

Realizată împreună cu Fundația Inter-Art Aiud, expoziţia „Pietrele Timpului”, poate fi văzută în perioada 17 februarie-10 martie 2023.

„Stefan Balog este învederat unul dintre cei mai prolifici artiști plastici din cadrul contemporan românesc și totodată un bun manager cultural și curator de artă. Este foarte activ și prezent adesea pe simezele naționale și internaționale, fie în calitatea sa de creator sau acea de organizator, el însuși poate fi catalogat ca o „instituție”, un generator de imagini și evenimente.

Stefan Balog nu poate fi socotit doar un simplu sculptor sau pictor sau grafician, el este un artist complex și abordează mai multe rute ale artei vizuale, aș îndrăzni să afirm că este ancorat și în mediul scenografic prin (re)prezentarea unor instalații artistice. Este un artist fascinant pentru că are inteligența de a accesa mai multe direcții, stilistici, universuri proprii. Uitându-ne peste ceea ce a creat în ultimele decade, se poate concluziona că reinventarea sa artistică și evitarea repetiției prin semn, formă, cromatică, volum etc. este de bun augur în procesul său creativ. Creațiile sale sunt sub semnul unui discurs plastic bine susținut, etalându-și aptitudinile sale artistice de ordin estetic, meșteșugăresc dar și edificatoare prin mesaj. Aprofundează atmosfera neogotică în anumite serii de creații, concluzionează metafizic sau chiar cu un anumit conținut filosofic (de pildă în sculptură), și nu în ultimă instanță, figurativul, este un exercițiu onest și argumentat fie dintr-o perspectivă istorică fie dintr-una citadină…”, explică Zuzu Caratănase.

La rândul său, Denisa-Zenobia Șuță a declarat: „Pietrele” lui Stefan Balog nu sunt doar niște prețioase lucrări de artă, ci ele reprezintă și un prim gram de suflet al muzeului, o primă piatră de temelie a timpului ce va să vină și totodată momentul în care pietrele au reînceput să împărtășească lumii din tainele lor. Dacă Brâncuși a făcut piatra să cânte pentru omenire, Stefan Balog, prin elaborate transfigurări estetice, a determinat pietrele să ne spună povești despre secunda de început, despre stări, despre emoții personale, despre viață și despre veșnicie. „Pietrele timpului” – o expoziție cu sculpturi din piatră, plămădite din lumină!”

„Memoria pietrelor este dincolo de Spaţiu şi Timp, ca o mărturie a Eternităţii” este motto-ul pe care artistul aiudean îl folosește pentru descrierea propriei expoziții.

În cadrul vernisajului, Stefan Balog a donat muzeului din Târgu Jiu o lucrare care îl prezintă pe Brâncuși la maturitate.

Curatorul expoziţei este conf. univ. dr. Zuzu Caratănase, iar coordonator de proiect Denisa-Zenobia Şuţă, managerul Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu.

Foto: Zoltan Balog

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.