I.L. Caragiale omagiat la Alba Iulia

- Actualitate - ianuarie 29, 2024
Distribuie

Marți, 30 ianuarie 2024, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, îl vor omagia pe scriitorul Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai îndrăgiți dramaturgi din literatura română.

Începând cu ora 9:00, pe paginile de socializare și promovare ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cei interesați pot urmări aspecte din viața și opera scriitorului, în postările făcute după următorul program:

Ora 9:00 – Afișul evenimentului
Ora 10:00 – Ion Luca Caragiale: medalion literar pe pagina de Facebook
Ora 11:00 – Ion Luca Caragiale în colecțiile bibliotecii (expoziție de carte)

În aceeași zi, la ora 12:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la bustul lui I.L. Caragiale, se vor depune flori și se va da citire unui medalion bibliografic.

„La Alba Iulia am reușit să-l avem lângă noi pe Ion Luca Caragiale, chiar sub tâmpla clădirii ce a adăpostit Teatrul «Ion Luca Caragiale» și care azi adăpostește Casa de Cultură a Studenților, fiind cea mai veche instituție de cultură din Alba Iulia”, a scris poetul Ion Mărgineanu în lucrarea „Alba Iulia. Aleea Scriitorilor”, lucrare ce poate fi consultată la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, alături de alte importante volume cu și despre Ion Luca Caragiale, un personaj al istoriei literare care ne inspiră mereu.

Ion Luca Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852, în localitatea Haimanale, de lângă Ploieşti – astăzi I.L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa. Deși s-a născut în 30 ianuarie, data trecută în certificatul său de botez, descoperit la Arhivele Naţionale, este 1 februarie 1852, de aici și desele confuzii care au apărut.

În anul 1870, s-a mutat cu familia la București şi a fost, pe rând: copist, sufleur, gazetar, director de teatru, scriitor, proprietar de berării, conferențiar, profesor etc. În perioada 1877-1878 a frecventat şedinţele cenaclului „Junimea”, în revista căruia îşi va publica principalele piese de teatru. De acum înainte se va remarca mai ales în dramaturgie prin originalele comedii de moravuri. În noiembrie 1893 pleacă pentru scurtă vreme la Berlin unde, în primăvara anului 1905 s-a stabilit definitiv. În anul 1911 participă, la Blaj, la serbările ASTRA.

Ion Luca Caragiale a murit la Berlin, în locuinţa sa din cartierul Schöneberg, la 9/22 iunie 1912, la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac de cord. În toamna anului 1912, din iniţiativa ministrului de interne Take Ionescu şi a lui Alexandru Davilla, prietenul scriitorului şi, la acel moment, director al Teatrului Naţional, trupul său va fi adus în ţară şi va fi înhumat, la 22 noiembrie, cu onoruri militare, la cimitirul Bellu. La 28 octombrie 1948, Caragiale a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, comunicat

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.