Gata cu umilințele! Marcel Ciolacu: ‘România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE şi va cere despăgubiri’

- Administratie - septembrie 15, 2023
Distribuie

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen, dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
„Cancelarul Karl Nehammer ne-a informat cu doar câteva zile înainte de reuniunea Consiliului UE că nu va susține aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităților și al populației românești. Ceea ce nu pot să accept este nici explicația că veto-ul Schengen are legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de Președinție a Consiliului UE, susține acum aderarea României la spațiul Schengen și se va asigura că această chestiune va fi repusă pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al miniștrilor de interne. Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susțin, de asemenea, aderarea României. De asemenea, nu este adevărat ceea ce spune Nehammer, și anume că există o creștere a migrației prin România. Am introdus și noi controale comune la frontieră cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuție. Cu toate acestea, dacă cancelarul Nehammer își va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Der Standard.

Premierul a precizat că daunele produse României se ridică la cel puţin două procente din PIB.

„Conform calculelor noastre, pagubele se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai grav este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că, în mod normal, statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația și-a depus cererea de aderare în urmă cu aproximativ patru, cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut să blocheze aderarea, dar noi nu am făcut asta”, a declarat premierul.

Premierul Ciolacu a făcut referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Inițiativa europeană Sky Shield a început cu Germania în august 2022 și include 17 țări. Scopul acesteia este de a coordona mai bine și, dacă este necesar, de a pune în comun proiectele de achiziții de apărare aeriană terestră. Țările implicate în prezent sunt: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.

Service camioane
Comments are closed.