Gabriel Pleșa: Lucrările de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor au fost finalizate

- Administratie - mai 3, 2023
Distribuie

Lucrările de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, una dintre clădirile emblematice din Cetatea Alba Iulia, au fost finalizate, iar astăzi am luat parte, împreună cu colegii din Primărie, la recepția lucrărilor.

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Restauratorii au reușit să scoată în evidență, prin măiestria lor, mărturii ale trecerii clădirii prin diferite epoci în fiecare încăpere refăcută. Au fost scoase la suprafață picturi, fresce, sau câte un nivel de călcare, precum și fragmente de blazoane, inscripții sau chiar vechi feronerii ale ferestrelor și ușilor, alături de ancadramentele din piatră ale ferestrelor și portalelor.

Acest edificiu restaurat va deservi ca muzeu și va aduce, cu siguranță, un plus de valoare pe toate planurile, de la servicii culturale, comerciale, de turism, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. Îmi doresc să atragem publicul, în special tinerii, pentru a vizita acest monument extraordinar de cultură din Alba Iulia, și tocmai din acest motiv fiecare dintre cele 21 de camere va fi amenajată interactiv, în colaborare cu specialiști în domeniu, într-un alt fel față de un muzeu clasic. Dorința mea este ca în preajma datei de 15 august 2023 să deschidem porțile Palatului Principilor Transilvaniei publicului larg!

Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.