FSIE critică dur reducerile de clase ordonate de Inspectoratele Școlare Județene și de Ministerul Educației și Cercetării!

- Social - ianuarie 20, 2021
sigla
Distribuie

COMUNICAT FSIE DIN 20.01.2021

Avind in vedere valul deciziilor unor Inspectorate Scolare Judetene, la recomandarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care se dispun reduceri masive de clase/profile in majoritatea liceelor din tara, decizii care au stirnit ingrijorare, nemultumiri si proteste justificate din partea corpului profesoral, elevilor si parintilor, Federatia Sindicatelor Independente din Educatie critica dur aceste masuri ca fiind anti-Educatie si anti-Cultura, arbitrare, lipsite de responsabilitate si politicianist-dictatoriale.Invedeream ca Educatia trebuie sa fie mai presus de Politica, aceasta din urma trebuind sa ii fie subordonata. Nu se poate face o ‘Romanie Educata’ prin diminuarea numarului de clase/profile cu consecinta ingradirii Dreptului Fundamental la Educatie si a punerii sub amenintare a posturilor si salariilor dascalilor!

Un caz aparte al starii de fapt criticate il constituie tendinta de reducere a claselor de Arhitectura si Design la Liceele de Arta, unitati vocationale de prestigiu unice la nivel judetean, cu efectul imediat al prejudicierii dorintei parintilor si elevilor si cu efectul indepartat al prejudicierii unor sectoare vitale precum Constructiile Civile si Industriale, Arta si Cultura.

Credem ca inaintea luarii unor decizii care afecteaza viata educationala, sociala si economica, ISJ-urile ar trebui sa poarte un dialog real nu numai cu sindicatele cu adevarat reprezentative din unitatile vizate, ci si cu reprezentantii elevilor, parintilor si comunitatilor locale pentru gasirea unor solutii adecvate si remedii rezonabile.

Nu putem fi de acord cu astfel de hotariri ale unor ISJ-uri care, avind de notorietate conduceri numite politic de la centru, asculta de comanda politica a MEC si dispun fara discernamint asupra viitorului elevilor si colegilor profesori prin planuri-cadru adoptate in sedinte cvasi-secrete ale Consiliilor de Administratie unde beneficiaza de acordul tacit si rusinos al sindicatelor koabitante afiliate celor doua federatii sindicale pre-existente obediente agreate tocmai pentru astfel de situatii.

Sustinem teza abrogarii prevederilor Legale catastrofale privind ‘finantarea per capita’ si ‘stabilirea numarului de elevi dintr-o clasa’! Numarul de clase, numarul de elevi dintr-o clasa si salarizarea profesorilor nu trebuie conexate pe motiv ca Performanta si Calitatea nu se pot obtine in masa, iar Valoarea transmisa a Muncii dascalului este o constanta nepretuita! In acest context, FSIE va analiza posibilitatile Legale de intrare in actiune pentru modificarea reglementarilor criticate si isi exprima disponibilitatea a conlucra in acest sens cu colegii profesori si cu reprezentanti ai elevilor, parintilor si ai comunitatilor locale interesate pentru ca aceste situatii sa fie stopate.

Pentru aceste motive sustinem solidar recentele actiuni de protest ale elevilor si colegilor profesori din diverse orase si judete, inclusiv din Alba, Bistrita si Maramures, impotriva deciziilor de reducere a numarului de clase/profile din licee, considerind ca aceste decizii sint un atac impotriva Interesului Superior al populatiei scolare, a corpului profesoral, a nenumarate unitati de invatamint de prestigiu, cit si impotriva dorintei parintilor si a comunitatilor locale afectate!

Petre Damo, Presedinte FSIE

Service camioane
Comments are closed.