Fostul șef al IPJ Alba și alți patru polițiști sunt cercetați de DNA după sesizările unor angajați ai Inspectoratului

- Actualitate - iunie 20, 2024
alba
Distribuie

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

DOGARU FLORIN CONSTANTIN, comisar-șef de poliție și șef al Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Alba, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu,

TOMA DAN, la data faptelor comisar-șef de poliție și șef al Secției 9 Politie Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru comiterea infracțiunilor de:
-luare de mită,
-participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție,
-compromiterea intereselor justiției,
-influențarea declarațiilor,
-mărturie mincinoasă,

MOȘNEAG IOAN GEORGE, subcomisar de poliție în cadrul I.P.J. Alba – Biroul control intern, pentru comiterea infracțiunilor de:
-divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
-abuz în serviciu,

CIUCUR ILIE DAN, ofițer în cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Alba, pentru comiterea infracțiunii de complicitate morală la ultraj,

CREȚ ALEXANDRA IOANA, la data faptei agent de poliție în cadrul I.P.J. Alba – Secția 9 Politie Rurală Câmpeni, pentru comiterea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,

Ș.I., om de afaceri, pentru comiterea infracțiunilor de:
-cumpărare de influență,
-trafic de influență,
-complicitate morală la ultraj,
-instigare la ultraj,
-inducere în eroare a organelor judiciare,
-instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată,

F.M.I., la data faptelor persoană ce desfășoară activități de exploatare material lemnos, pentru comiterea infracțiunilor de:
-cumpărare de influență (2 fapte),
-divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată,

N.C.G., administrator al SC VLAD & ANDREI FOREST SRL, societate care desfășoară activități in domeniul exploatării materialului lemnos, pentru comiterea infracțiunilor de:
-dare de mită,
-cumpărare de influență,
-ultraj (2 fapte),
-furt de arbori,
-mărturie mincinoasă,
-braconaj (2 fapte din care una în formă continuată),
-participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate,
-furt material lemnos,

SC VLAD & ANDREI FOREST SRL, pentru comiterea infracțiunilor de:
-tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate,
-furt de arbori.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpații polițiști, menționați mai sus, ar fi „protejat” interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri.
Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:

-propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,
-transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,
-efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,
sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,
-detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea

Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.

În contextul de mai sus, inculpații Ș.I., F.M.I., și N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Biroul de Informare și Relații Publice al DNA

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.