Flaviu George Predescu se întoarce acasă, la Cugir, pentru a-și prezenta ultima carte: „Paraclis 1980”

- Din Judet - martie 13, 2023
Distribuie

În data de 16 martie, începând cu ora 17, cu ocazia Cercului de scriere creativă – Verbum, eveniment organizat de către Consiliul județean Alba prin Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Primăria orașului Cugir prin Centrul Cultural Cugir, scriitorul Flaviu George Predescu va fi prezent în orașul său natal unde va vorbi despre parcursul său literar. De asemenea, cu această ocazie, Flaviu Predescu va prezenta și ultimul său roman, „Paraclis 1980”.

La sfârșitul anului trecut, Flaviu George Predescu a donat manuscrisele sale din perioada 1994-2014 Bibliotecii județene „Lucian Blaga” Alba.

Așa cum ne-a mărturisit autorul, romanul „Paraclis 1980”, poartă în sine o puternică tușă autobiografică, surprinzând în câteva capitole în mod ficționalizat experiența primilor 19 ani de viață și de formare ai autorului.

„Văzute din depărtare, pădurile căpătau o nuanță de albastru închis și aduceau cu niște acoperișuri de casă. Adulții se refugiau în amonte, de unde veneau două râuri care se împreunau în oraș. Formau astfel un râu care se numea D. Orașul D, Râul D, Uzina D, toate se topeau în aceeași identitate. Copiii creșteau repede și deveneau tineri dornici de aventuri și distracții, astfel încât, încă de prin liceu, gândul de-a părăsi orașul D începea să le dea târcoale. Vara, cei mai mulți plecau care încotro, la bunici, la mare, oriunde. Cei rămași în D, ca Paul George, își căutau refugiul citind tot felul de tipărituri. În fiecare vacanță, Paul George era văzut primul la chioșcurile de ziare din care răzbătea miros de cerneală. Cumpăra totul, de la Adevărul până la Gazeta Sporturilor. Plin de nerăbdare, se apuca de citit îndată ce pornea spre casă și, din când în când, neatent, se împiedica privind dojenitor peste umăr spre bordura sau ciotul de care îi stătuseră în cale. Într-una dintre dăți, s-a ciocnit de un trecător mai în vârstă care l-a apostrofat: „Unde îți stă capul, copile?” (Fragment din „Paraclis 1980”, Editura Rao, București 2022)

Despre Flaviu George Predescu

Născut la Cugir, în 4 februarie 1981, a început să scrie încă din gimnaziu, preocupat de temele clasice: copilărie, prietenie, viață, moarte. În 2004 a debutat cu cartea de eseuri Început de drum, iar în 2005 a debutat editorial cu volumul de versuri „Răsfoindu-mi adolescența”, a publicat mai multe volume de versuri, apoi de eseuri ca: „Poetul merge mai departe” sau „O dimineață de sâmbătă”, cele mai multe lansate și la Cugir în perioada 2009-2018.

În 2012 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2018 redactor al revistei Luceafărul de dimineață. În perioada 2008-2015 a fost redactor-șef al revistei „Intelligence”.

În 2018, Uniunea Scriitorilor din România, cu un juriu care l-a avut președinte pe Nicolae Manolescu i-a acordat premiul Romanul Anului, pentru „Perechea dragoste, perechea moarte”, dedicat victimelor tragediei de la Colectiv.

În prezent lucrează la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București și este redactor-șef al revistei „De Spiritu et Anima”.


Vă așteptăm la o întâlnire cu scriitorii cugireni, atât cei consacrați, cât și cei debutanți!

Centrul Cultural Cugir

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.