Alimoria: Tradiții la Cugir de Lăsarea Secului

- Culture - februarie 27, 2023
Distribuie

Ca peste tot în Ardeal, în duminica de dinainte începerii Postului Paştelui se organizează ultima petrecere şi nu se mai fac nunţi decât după sărbătoarea Învierii. Ca multe alte obiceiuri, și Alimoria vine din tradițiile precreștine.

Conform tradițiilor bisericești, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: prima dintre ele, fiind marcată în data de 19 februarie, când se lasă sec de carne, iar cea de-a doua etapă, la o săptămână distanță, în prima zi a lunii martie, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză.

Obiceiul acesta marchează intrarea în Postul Paştelui se păstrează în Ardeal: (h)odaița, alimori, fărșang, fășangii.

La Cugir, focurile de Alimoria au rădăcini ancestrale, iar materialul folosit era cel natural, la îndemâna locuitorilor (lemn și paie).

Evenimentul „Hai la Alimorie” a avut loc duminică, 26 februarie 2023, pe platoul Cetate.

Conform vechilor tradiții, localnicii din Cugir se strângeau pe dealul Cetății sau pe Drăgana şi aprindeau focuri ce simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui. În vremurile recente, cârpele îmbibate în petrol, legate la capătul unui drot și aprinse, apoi rotite în vârf de deal, au fost înlocuite cu cauciucurile aprinse, rostogolite de pe deal, în jos.

Obiceiul începe la lăsatul întunericului, sub cerul liber şi este un prilej colectiv de veselie a întregii comunităţi. Se aprinde un foc mare pe deal, în jurul cărora oamenii se strâng şi se cântă, se chiuie, se joacă. Pe deal, feciorii iau feştelăul (hodaița) şi, rotindu-se cu el în mână, fac cercuri luminoase strigând: „Ali-morii-morii! Ce-ții-morii”. Focurile aprinse simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui.

În ultima seară înaintea începerii Postului Paștelui, în fiecare familie, oricât de săracă ar fi fost, se puneau pe masă plăcinte şi sarmale. Acest obicei este şi astăzi respectat în unele familii.

Foto: Dumitru Vasile

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.