Exponatul lunii mai la muzeul albaiulian: Rubin Patiția și amintirile sale despre Avram Iancu

- Din Judet - mai 3, 2023
Distribuie

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia oferă publicului vizitator, ca exponat al lunii mai, o piesă deosebită, este vorba despre un manuscris din colecțiile muzeului, care i-a aparținut lui Rubin Patiția.

Manuscrisele lui Rubin Patiția despre evenimentele anilor 1848-1849 în Transilvania și Avram Iancu (1824-1872), intrate în colecția muzeului albaiulian în 1971 ca donație făcută de avocatul Zaharia Muntean, ginerele autorului, au o valoare incontestabilă. În ciuda subiectivismului, explicabil până la urmă prin admirația pe care Patiția a avut-o totdeauna pentru Avram Iancu, textele manuscrise pun la dispoziția cititorului informații interesante, familiarizându-l cu epoca, cu oamenii timpului, cu ideile democratice europene care i-au animat.

Suntem în fața unor lideri români care au înțeles pe deplin spiritul vremii în care au trăit și care, înțelegând acest spirit, și-au asumat misiunea de a lupta pentru propriul neam. Dacă Avram Iancu a fost imaginea simbol a tinerimii intelectuale transilvănene angajată în lupta pentru recâștigarea libertății și a drepturilor națiunii române în perioada anilor 1848-1849, Rubin Patiția a fost un lider memorandist din vechiul comitat Alba Inferioară care, marcat de înaintașul său, i-a călcat pe urme luptând pentru aceleași idealuri câteva decenii mai târziu.

Rubin Patiția a încercat reconstituirea evenimentelor sângeroase care i-au marcat copilăria, cu ajutorul propriilor amintiri precum și a amintirilor celor care l-au cunoscut pe Avram Iancu și care au participat la confruntările cu trupele maghiare în timpul războiului civil din Transilvania din 1848-1849, lăsându-ne moștenire aceste manuscrise.

Ionela Simona Mircea, muzeograf, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Service camioane
Comments are closed.