Eveniment cultural la Baia de Arieș

- Actualitate - martie 11, 2024
Distribuie

Duminică, 10 martie, la Baia de Arieș a avut loc a II-a ediție a proiectului educațional intitulat Simpozion și concurs județean „Istorie, Cultură, Tradiție și Spiritualitate în Munții Apuseni”.

Evenimentul este organizat de Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Atieș, în parteneriat cu IȘJ Alba, Primăria și Consiliul local Baia de Arieș și Asociația „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș.

Invitați:

-Domnul prefect al județului Alba, Nicolae Albu
-Domnul primar al orașului Baia de Arieș, Traian Pandor
-Doamna inspector general adjunct Delia Gheorghiță (ISJ Alba)
-Doamna Prof. univ. dr. habilitat Diana Câmpan (Univ. „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)
-Doamna Conf. univ. dr. Georgeta Orian (Univ. „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)

La simpozionul județean au participat:

-domnul viceprimar Petru Țimonea și membri ai Consiliului local Baia de Arieș
-Părintele Ionel Nicoară din localitate
-Părintele Ioan Vesa de la Sartăs, părintele Ciprian Negrea
-domnul Mircea Goia, dir. adj. CupruMin,
-domnul primar al localității Sălciua, Vasile Lombrea
-directori și cadre didactice din școlile partenere
-Șezătorile Vrancea-Focșani, Sfântul Gheorghe și Avrig, coordonate de către dna Maria Grancea – șezătoarea Avrig și Nelu Dumitrescu- șezătoarea Focșani
-doamna Mariana Mereu de la Geoagiu de Sus
-doamna Olesia Enachi, Chișinău, reprezentantă a Șezătorii din Basarabia
-doamna Mirela Miron, de la Cluj
-doamna Felicia Rășinariu de la Moldovenești
-doamna Ana Burnete de la Alba Iulia

Partea a doua a proiectului educațional este un concurs județean adresat elevilor, intitulat „Lada cu zestre a Apusenilor”. În cadrul acestei secțiuni, elevii înscriși la concurs (de la școli din numeroase localități din Munții Apuseni, de pe Valea Arieșului) și-au prezentat în detaliu costumul popular din zona de proveniență, în cadrul unei expuneri libere, pe niveluri de învățământ (primar, gimnazial și liceal); juriul a punctat autenticitatea costumului și acuratețea prezentării, dar și forma în care elevii au ales să își promoveze portul tradițional. Au fost acordate premii și mențiuni, precum și numeroase diplome de participare. „Obiceiuri și tradiții din Apuseni”

O grupă de elevi de la Școala gimnazială Sălciua a prezentat obiceiul „Gojitul miresii”, sub coordonarea doamnelor înv. Elena Negrea și Ana Maria Baciu.

Șezătoarea pregătită de către elevii Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, sub atenta îndrumare a doamnelor prof. Sînziana Băieș, Doriana Pârțilă și a dnei bibliotecar Marioara Bocșa, a reunit, în forma unei șezători tradiționale, zeci de elevi, fiecare cu talente deosebite, exprimate în dansuri și cântece populare autohtone.

Evenimentul a promovat, cu mare succes, elemente ale patrimoniului cultural tradițional, tradiții și obiceiuri din întreaga zonă a Munților Apuseni, precum și cântecul popular (de la cântecul tulnicăreselor până la folclorul muzical variat). Remarcăm, în mod deosebit, implicarea impresionantă în organizarea evenimentelor a corpului profesoral, a comunității locale și a elevilor din liceul-gazdă organizator (Liceul „Dr. Lazăr Chirilă”

Baia de Arieș), a dascălilor și elevilor de la școlile participante, a colaboratorilor și partenerilor, în mod deosebit a grupurilor folclorice reprezentate.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.